2024 március 04

MNB – 53,5 millió forint bírság a KDB Banknak

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 53,5 millió forint bírságot szabott ki KDB Bank Európa Zrt.-re (KDB Bank) a vállalatirányítás, a belső védelmi vonalak, a kockázatmenedzsment, a működési és hitelkockázatok kezelése, illetve az IT-biztonság terén feltárt hiányosságok miatt – közölte a jegybank.

Azt írták, a jegybank – helyszíni ellenőrzést is magába foglaló – átfogó vizsgálatban a 2020. április 1-jétől az eljárás lezárásának napjáig terjedő időszakot tekintette át. A felügyeleti vizsgálat hiányosságokat állapított meg. Többek között a bank szabályozási, adatszolgáltatási, számviteli gyakorlatával, javadalmazási politikájával, továbbá a belső ellenőrzés és az ügyfélcsoportképzés gyakorlatával kapcsolatban. Az MNB fejlesztendőnek tartja a hitelintézet irányító és ellenőrző testületeinek működését. Részvételüket a banki kontrollterületek irányításában és számonkérésében. Illetve belső szabályozásbeli és működési problémákat, továbbá erőforráshiányt tárt fel a bank compliance (szabályozóknak való megfelelési) területén – ismertette a távirati iroda.

A felügyeleti vizsgálat feltárta, hogy a bank kockázatkezelési és monitoring rendszere további kiegészítésre, fejlesztésre szorul. Valamint a hitelintézet által használt csoportos értékvesztés-számítási módszertan átdolgozására van szükség. Az MNB továbbá hiányosságot azonosított a bank informatikai rendszeréhez kapcsolódó, a kockázatokat csökkentő intézkedési terv végrehajtásával összefüggésben – írták. A bírság meghatározásakor a pénzügyi felügyelet figyelembe vette számos jogszabálysértés magas kockázati súlyát. Illetve azt, hogy egyes, a javadalmazásra vonatkozó korábbi vizsgálatok során feltárt hiányosságokat a hitelintézet mostanáig sem küszöbölte ki maradéktalanul. A jegybank értékelése szerint a hiányosságok nem veszélyeztetik a hitelintézet megbízható működését, de mielőbbi kiküszöbölésük elengedhetetlen.