2023 december 07

MÁP+ vagy Prémium Állampapír-sok időre eldőlhet a kérdés

A magyar lakosság egyik legfőbb megtakarítási eszköze a magyar állampapír. Különösen így van ez az alacsony hozamkörnyezet kezdete óta, amikortól a bankbetétek és lekötések már nem jelentettek alternatívát az államkötvényekkel szemben. A két leginkább kedvelt állampapírtípus a szuperállampapír, valamint az inflációkövető Prémium Magyar Állampapír. Sokszor felmerülő kérdés, hogy melyik a jobb; a válasz különböző időben különböző lehet, de most lehet, hogy hamarosan eldől egy időre.

Kondíciók-győz a szuperállampapír

Ha a kamatozást egy pillanatra háttérbe szorítjuk, és a többi kondíciót vizsgáljuk, akkor a szuperállampapír rendelkezik több járulékos előnnyel. Ilyen előny, hogy évente a kamatfizetést követően egy 5 munkanapos sávban díjmentesen válthatjuk vissza a papírjainkat, az ezen kívül eső időpillanatokban pedig mindössze 0,25 %-os költséget kell megfizetnünk a lejárat előtti eladásért. A PMÁP-nál már nem ilyen egyszerű a helyzet, jelenleg 2 %-os költséggel is szembesülnünk kell a visszaváltáskor. Vehetünk belőle ugyanakkor 3 éves lejáratút is, de az a kisebb kamatprémium miatt némileg kevésbé vonzó, és a szuperállampapírral is az 5 éves prémium papír hasonlítható össze leginkább.

Az Államkincstár épülete

A továbbiakban azonban legyünk igazságokat, és feltételezzük azt, hogy nem történik idő előtti visszaváltás. Ebben az esetben egy 5 évre szóló befektetést keresünk, és már csak azt kell eldönteni, hogy melyik állampapír hoz jobban ezen az időtávon.

3,7 % a határ

A Magyar Állampapír Plusz hozama kamatos kamat hatása nélkül 5 % év alatt 24,75 %-os. (A kamat az első félévben évi 3,5 %-ról indul, majd a futamidő végén már évi 6 %-ra nő fokozatosan, ezeket átlagolva jön ki a körülbelül 5 % körüli éves átlagos hozam).

A Prémium Magyar Állampapír 5 éves lejárattal rendelkező formájánál a kamat infláció+1,25 %-a kamatprémium éppen az idéntől megvásárolható sorozatok esetében csökkent le 1,4 %-ról a fent jelzett értékre. Szintén újra befektetés nélkül számolva csupán a kamatprémium 6,25 %-ot tesz ki az 5 év leforgása alatt. Ezt levonva a MÁP+ hozamából 18,5 %-ot kapunk-ennyit kell 5 év alatt az inflációnak hoznia számunkra, hogy éppen egyenlő legyen a két termék hozam szempontjából. Évi átlagosan ez 3,7 %-os inflációt jelent.

Fontos tudni, hogy éves átlagos inflációval számol a Kibocsátó, tehát akkor jobb befektetés a PMÁP, ha az 5 év alatt évente átlagosan 3,7 % feletti inflációról ad számot a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Így áll most az infláció

Innen már nincs nehéz dolgunk, „csak” az inflációt kéne előre tudni. Mielőtt azonban jóslásokba bocsátkoznánk, nézzük meg, hogy jelenleg mennyi is a pénzromlás értéke hazánkban.

Jelentős inflációs nyomás tapasztalható az utóbbi hónapokban (www.ksh.hu)

Ahogy a diagramon látható, idén jócskán elszálltak az árak Magyarországon. Az eddig ismert 6 hónap adatai alapján az átlagos infláció kerekítve 4,17 %, ami viszonylag jelentősebb mértékben felette van a 3,7 %-os döntéshatárnak. Ennek azonban így is kell maradni az 5 éves távon átlagosan, és ez a nagy kérdés, hogy sikerül-e.

A jegybank ugyanis jelentős monetáris szigorításba kezdett, éppen azért, hogy letörje az inflációt. A célszint a 3 %, ameddig az eddigi jelzések alapján biztosan folytatja a kamatemelést a jegybank-legutóbb múlt héten emelte meg az irányadó rátát a Monetáris Tanács. Természetesen az infláció csökkenése nem egyik napról a másikra fog bekövetkezni, az viszont a makrogazdasági alapösszefüggések alapján egészen biztos, hogy meg fog történni. Az emelkedő alapkamat ugyanis hűti a gazdaságot, csökkenti a hitelezést és a keresletet, amely hatások maguktól értetődően vezetnek az árszínvonal emelkedésének mérséklődéséhez.

Mit döntsünk?

Erősen valószínű tehát, hogy a jövő év elején kibocsátott, 5 éves lejáratú prémium magyar állampapír hozama magasabb lesz, mint a MÁP+ átlagos éves hozama. Ha a jegybank azonban sikerrel jár, akkor a jövő év nagyobb részében már az MNB 3 %-os célja körül lehet az infláció, ami viszont már kevés ahhoz, hogy a PMÁP legyőzze a szuperállampapírt. 5 évre előre jósolni még akkor is nehéz azonban, ha körülbelül lehetnek sejtéseink ebből az első két évre. Az inflációkövető papíroknak persze megvan az az előnye, hogy ha valami negatív eseménysorozat folytán tényleg nagyon elszaladna az infláció, akkor a befektetett pénz biztosan nem válik az áremelkedés áldozatává.

Az MNB törekvéseit azonban a két állampapír közüli választáskor nem szabad figyelmen kívül hagynunk. Egy 3 % alá beszorított inflációval már komolyabb összeget is bukhatunk a szuperállampapírhoz képest, ha a prémium állampapírra tesszük a voksunkat. Ráadásul mint láthattuk idén januárban, némileg a kamatprémium is csökkenhet a kötvényeken.

Látható, hogy a kérdés közel sem egyszerű, de legalább a szigorítási ciklus vége felé haladva eldőlhet egy időre. Addig is a jó öreg diverzifikáció lehet a jó megoldás a két állampapír között, ezáltal kiegyensúlyozva az inflációs kockázatot mindkét irányba.

Forrás

www.allamkincstar.gov.hu

www.ksh.hu