2024 június 16

Állampapír – nagy változás a számokban, fogyóban a pénz?

Az állampapírok korábbi őrült rohamát követően a 10. héten a piac meglepő fordulatot vett. A hírek szerint drasztikusan csökkent a kereslet az állampapírok iránt. A korábbi vásárlási láz csökkenhetett a lakosságnál és a befektetők viselkedése hirtelen megváltozott. A milliárdok már nem áramlottak olyan lendülettel az állampapírokba, mint korábban. Mi állhat ennek hátterében? Úgy tűnik mintha kifulladt volna a februári kamatfizetések hatása. Az állampapírokat december után év elején is lekörözték a befektetési alapok, értékesítésben és hozamokban egyaránt, vajon tovább erősödhet az eddig látott tendencia?

Állampapír – kövessük a lakossági rohamot?

Turbulens időszakot él át az állampapírok piaca. Mivel az állampapír az egyik legnépszerűbb hazai megtakarítási forma, ezért sokan érintenek a kötvényekkel kapcsolatos változásokban. Az állampapírokat december után év elején is lekörözték a befektetési alapok, értékesítésben és néhol hozamokban egyaránt. Az idei első nagy kamatfizetés – mely során 480 milliárd forint landolt a lakosság számláján – az utóbbi két hétben jelentősen megdobta az állampapírok bruttó értékesített mennyiségét. Összesen közel 300 milliárd bruttó értékesített mennyiséget jegyezhettünk fel a két hét alatt. Ilyen számokkal a 10. héten viszont már nem dicsekedhettünk.

Lakosság imádja az új lehetőséget – azonnal csatlakozzunk?

Az ÁKK által közzétett adatok alapján a 10. héten bruttó 65,3 milliárd forintnyi lakossági állampapírt értékesítettek. Ez jelentős visszaesést jelentett, amiből a szakértők arra következtettek, hogy valószínűleg kifulladt a – Portfolio.hu becslése szerint mintegy 480 milliárd forintnyi – kamatfizetés hatása.Továbbra is adott a magyarok kedvence. A FixMÁP az utóbbi hetekben legyőzhetetlen, hiszen ez a papír olyan befektetők számára vonzó, akik szeretnék minimalizálni a kockázatot. Nem csoda tehát, hogy a gazdasági bizonytalanságok időszakában a magyarok megrohamozták a nemrég bevezetett állampapírt, amelyből a múlt héten 22,7 milliárd forintért értékesítettek. Az ÁKK adatai alapján a dobogó második fokára az Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP) került a maga 17,2 milliárd forintos bruttó értékesített mennyiségével. A PMÁP már megint csak a harmadik helyre futott be. Viszont már csak kevesebb, mint 9 milliárdért vettek belőle a magyarok. Az aktuális kamatlábakról és részletekről a Magyar Állampapír hivatalos weboldalán érdemes tájékozódni.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!