2024 május 29

Állampapír – durva lakossági roham, a 21 %-ért mindenki megőrül?

Az állampapír továbbra is az egyik leginkább kedvelt befektetési forma a hazai háztartások körében. Még akkor is kijelenthető ez, ha mostanában a befektetési alapok felzárkóztak, és igen jelentős lakossági vagyonokért tudtak eredményesen versenyezni. A különböző kötvények nagyon eltérő mértékben népszerűek, de elmondható, hogy többszereplőssé vált a hazai állampapírpiac. A kamatok további változása pedig még inkább ebbe az irányba hathat. A 3 év alatt 21 %-ot fizető FixMÁP ugyanis brutális pénzeket képes bevonzani.

Állampapír – nincs egyeduralom

Mint arról mi is beszámoltunk, egyre változatosabban alakulnak az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) által közölt számok a lakossági forintos állampapírok értékesítésére vonatkozóan. Most, hogy nem fizet már az újonnan megvásárolt Prémium Állampapír (PMÁP) bőven 10 % feletti kamatot, más papírok felé is nyitottá vált a lakosság. Leginkább az Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP) és az idén bevezetett Fix Magyar Állampapír (FixMÁP) képes versenybe szállni a lakossági megtakarításokért. Emellett még a Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP), valamint a Kincstári Takarékjegy (KTJ) is értelmehető eladási adatokat képes produkálni.

Kérdés, hogy az 1MÁP újabb kamatcsökkenésével hogyan változik a fenti helyzet. Jövő héttől ugyanis már a korábbi 6,5 %-os kamatszint helyett csupán 6 %-ot fizet egy év alatt a népszerű állampapír. Még így is bőven reálhozamról beszélhetünk. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által közölt februári inflációs adat szerint éves szinten 3,7 %-os volt a drágulás. Nem kérdés tehát, hogy továbbra is szép kamattal vásárolható az 1MÁP, nőtt viszont a lemaradása a FixMÁP 7 %-os kamatszintjéhez viszonyítva. Igaz, utóbbi 3 éves futamidővel bír, de ez nem is biztos, hogy rossz hír.

Infláció  – erre is fogadunk

A 3 év alatt ugyanis bárhogyan alakul az infláció, megkapjuk az évente 7 %-os kamatot, ami így a futamidő alatt 21 %-ot tesz ki összesen. Ha alacsonyan sikerül tartani az inflációt, akkor évekre leköthetjük értelmezhető reálhozammal a pénzünket. Persze az is igaz, hogy egy újból emelkedő infláció esetén újra az inflációkövető PMÁP lehet a többet fizető megoldás. Valójában tehát az infláció várható alakulására is voksolunk, amikor állampapírt választunk. Van lehetőség éppen ezért kombinálni is több kötvényt, vagyis több elemből álló állampapír portfoliót létrehozni. A lehetőségekről vásárlás előtt mindenképpen érdemes tájékozódni a Magyar Állampapír hivatalos weboldalán.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!