2024 június 16

Állampapír – Hidegzuhany, csökkent népszerű konstrukciók hozama

A húsvéti hosszú hétvége után megvásárolt Egyéves Magyar Állampapír és Kincstéri Takarékjegy kamata már csak 6 százalék lesz, szemben az eddigi 6,5 százalékkal. Számolt be az Economx.

Kettő konstrukció érintett

Két lakossági állampapír hirdetményei között észlelhető a húsvéti változás. Az ÁKK által hetente kibocsátott két, egyaránt egyéves futamidejű állampapír hozama 6,5-ről 6 százalékra csökken. 

Az Egyéves Magyar Állampapír és a Kincstéri Takarékjegy kamata csökkent

A kamat csökkentése érthető, mivel időközben egyrészt a jegybanki alapkamat is jókorát csökkent. A jelenlegi 8,25 százalékos mértéke a jegybanki előrejelzés szerint a következő hónapokban 6,5-7 százalék közé csökken. Ezt valószínűleg további, bár lassabb mérséklés követ. A 3 éves lejáratú FixMÁP 7 százalékot kínál éves szinten az egész futamidőre. Logikus, hogy ha 3 évre kötjük le pénzünk, az érzékelhetően magasabb kamatot biztosítson, mint ha egy évre. Így a 6 százalék arányosnak tűnik. Írja a portál.

Állampapír - Hidegzuhany, csökkent népszerű konstrukciók hozama

Ez a sztár

A három év alatt 21 százalékot kifizető FixMÁP-ért indult lakossági roham. Erről korábbi cikkünkben számoltunk be részletesen. Az aktuális kamatlábakról és részletekről a Magyar Állampapír hivatalos weboldalán érdemes tájékozódni.

Forrás

Borítókép forrása: Shutterstock

Jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!