Rendkívüli Hírek:

2024 február 22

Johnson & Johnson – Bombasztikus, 2 milliárd dolláros üzlet az Ambrx Biopharma-val

A Johnson & Johnson (JNJ.N) bejelentette, hogy megállapodott az Ambrx Biopharma (AMAM.O) gyógyszerfejlesztő vállalat 2 milliárd dolláros megvásárlásáról. Az ügylettel hozzáférést szereznek olyan gyógyszerekhez, amelyek a célzott rákterápiák egy olyan osztályába tartoznak, amelyek iránt más gyógyszergyártók is érdeklődnek.

A J&J 28 dollárt fog fizetni az Ambrx-nak részvényenként, ami körülbelül 105%-os prémiumot jelent a részvények utolsó zárási árához képest. A vállalat részvényei a tőzsdei nyitás előtti kereskedelemben 27,24 dollárra emelkedtek. Az Ambrx olyan terápiákat fejleszt, amelyek az antitest-gyógyszer konjugátumok (ADC) nevű gyógyszercsoportba tartoznak, amelyeket a kutatók „irányított rakétaként” írnak le a rákos sejtek célzására és az egészséges szövetek károsodásának minimalizálására.

Az ügylet révén a J&J egy ígéretes rákterápiával bővülne, és bekerülne a gyógyszergyártók egyik legforróbb területére, ahol az elmúlt hónapokban rengeteg tranzakció zajlott. Novemberben az AbbVie (ABBV.N) bejelentette, hogy 10,1 milliárd dollárért megveszi az ADC-fejlesztő ImmunoGen (IMGN.O) vállalatot. Továbbá a Pfizer (PFE.N) 43 milliárd dolláros megállapodást kötött a Seagennel és a Merck (MRK.N) bejelentette, hogy 5,5 milliárd dollárt fizet a Daiichi Sankyo-nak három ADC gyógyszer közös fejlesztéséért.

Az Ambrx vezető kezelését, az ARX517 nevű készítményt korai stádiumú vizsgálatokban tesztelik prosztatarákos betegeken. A vállalat azt mondta, hogy a prosztatarák terápiáiban szerzett szakértelmét az ARX517 fejlesztésének felgyorsítására fogja felhasználni. A J&J értékesít egy Zytiga nevű prosztatarák elleni gyógyszert is. A J&J a fogyasztói üzletágának leválasztása óta az orvostechnikai eszközökkel és gyógyszerekkel foglalkozó üzletágának értékesítésének növelésére összpontosít. A Stelara nevű kasszasiker gyógyszerének amerikai eladásai várhatóan 2025-ben megcsappanhatnak – szögezi a Reuters hírügynökség.

Borítókép: Shutterstock