2024 február 29

GSK – Vérrák elleni csodaszérumot fejlesztettek ki

A GSK (GSK.L) közölte, hogy a Blenrep nevű vérrák elleni gyógyszerével elértek egy nagyon fontos eredményt egy késői stádiumú vizsgálatban, miközben a brit gyógyszergyártó a sok kudarc után igyekszik megerősíteni onkológiai üzletágát.

A gyógyszer a meglévő bortezomib és a szteroid dexametazon kombinációjával jelentősen meghosszabbította a betegek halála előtti időszako. Főleg azoknál akik relapszusos vagy refrakter myeloma multiplexben szenvednek – ez a harmadik leggyakoribb vérrákfajta és nehezen kezelhetőnek számít. A Blenrep-et tavaly kivonták az Egyesült Államok piacairól, miután kudarcot vallott egy késői stádiumú vizsgálaton. A teszt célja az volt, hogy megmutassa, jobb, mint a már piacon lévő kezelések. Szeptemberben az EU gyógyszerfelügyeleti hatósága is a Blenrep feltételes forgalomba hozatali engedélyének megújítása ellen tett javaslatot. A döntés miatt jelentősen visszaesett a GSK által megerősíteni kívánt kulcsfontosságú onkológiai egység teljesítménye.

A Barclays elemzői szerint a Blenrep-re vonatkozó várakozások nagyon alacsonyak voltak a myeloma multiplexes vizsgálatok során, de a „DREAMM-7” elnevezésű kísérlet eredményei enyhe pozitívumot jelentettek. Hozzátették, hogy „a befektetők több adatot szeretnének látni, mielőtt ismételten elkezdenének sok pénzt fordítani a csodaszerre”. A gyógyszer az antitest-gyógyszer konjugátumoknak nevezett ígéretes kezelési kategóriába tartozik. Ezek olyan módosított antitestekből állnak, amelyek a tumorsejtekhez kötődnek, majd sejtpusztító vegyi anyagokat szabadítanak fel.

„Pozitív és klinikailag jelentős túlélési tendenciát észleltünk” – tette hozzá a GSK. Az általános túlélést úgy határozzák meg, hogy a gyógyszert kapó vizsgálati betegek hány százaléka maradt életben a placebóval kezelt betegekhez képest. A progressziómentes túlélés a fő cél, amelyet a vizsgálat teljesített. Ez azt az időtartamot jelenti, amíg egy személy úgy él a betegséggel, hogy a kezelés után nem rosszabbodik. A Blenrep, amely 2022-ben a GSK onkológiai üzletágának második legnagyobb bevételét jelentette, mintegy 30 millió fontos (37,38 millió dolláros) forgalmat bonyolított le az elmúlt évben – véli a Reuters hírügynökség.