2023 december 10

Végre ébredezik a hazai ingatlanpiac

Az év végéhez közeledve apránként behozza lemaradását az ingatlanpiac. A Duna House becslése alapján az októberre becsült 7 853 tranzakció közel azonos szintet mutat a szeptemberi adattal. Mindössze 3%-os volt a különbség. Az előző év októberéhez képest pedig már csak 6%-os elmaradást mutat az adásvételek száma a tavalyi alacsonyabb bázisnak is köszönhetően. Az év végi ingatlanpiaci aktivitást és tranzakciószámokat a szakértői várakozások alapján befolyásolja majd az állami támogatási rendszer átalakítása. Az állami otthonteremtési támogatások terén a jövő évtől életbe lépő változások és az október végén nyilvánosságra hozott CSOK Plusz támogatási rendszer részleteinek fokozatos bejelentése már most meghozta az érezhető fellendülést az ingatlanpiaci keresletben a Duna House mutatója szerint. Az ingatlanközvetítő szakemberei további élénkülésre számítanak az év végéig. Hiszen egyes vásárlói rétegek várhatóan még mindig az idei évben zárt adásvételekkel járhatnak majd jobban.

A cégcsoport nemzetközi pénzügyi márkájának, a Credipass-nak a hazai adatai alapján a hitelpiacon is az előző hónaphoz hasonló aktivitás volt tapasztalható. A pénzügyi közvetítő 50 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel volument becsül idén októberre, amely az előző októberi MNB-s tényadathoz képest 16%-os elmaradást jelent.  

Az ország teljes területén, az összes ingatlantípus tekintetében lassult a forgási sebesség az előző év októberéhez képest. Az értékesített ingatlanok adatai alapján a házgyári lakások tulajdonosai írhattak alá a leghamarabb adásvételi szerződést ingatlanukra. Budapest belvárosában tart a legtovább a hirdetési folyamat, itt az eladóknak több mint 5 hónappal kell kalkulálniuk az üzletzáráshoz. 

Drágább négyzetméter árak

A fővárosban a belvárosi területek kivételével 2022 októberéhez képest drágább négyzetméteráron keltek el a téglaépítésű ingatlanok. Budán ezúttal az 1,15 milliót is meghaladta az átlag. A belvárosban az enyhülés ellenére, továbbra is millió feletti négyzetméterárat mutatnak az adatok. Magasabb négyzetméteráron találtak tulajdonosra a téglaépítésű otthonok tavaly októberhez viszonyítva idén a keleti országrészben is. A nyugati területeken minimális enyhülés, stagnálás tapasztalható. Ezzel ellentétben a vidéki területek panellakásait illetően jelentősebb árcsökkenés érezhető a keleti régióban, és tovább korrigáltak a négyzetméterárak a 2022-es energiaválság során rezsivédettség alá tartozó ingatlantípus esetében Budapesten is. 

Erősödő kereslet mellett ébredezik a hazai ingatlanpiac

A fővárosban a nagyon jó állapotú ingatlanokat választják a vevők. Az ország többi régiójában a jó állapotú ingatlanokat vásárolták inkább az ügyfelek. Budapesten kívül azonban eltolódott a kereslet az olcsóbb, lakható kategória irányába, a nagyon jó állapot egyre inkább háttérbe szorul. A felújítási kedv Kelet-Magyarországon és a fővárosban volt a legalacsonyabb, a nyugati országrészben ugyanakkor a vevők 15%-a választott felújítandó otthont. 

Szeptemberben még megosztozott az első helyen a vevői érdeklődés tekintetében Újbuda, októberben azonban a legtöbb ingatlankereső ügyfél a XI. kerületet jelölte meg preferenciaként, Angyalföld pedig visszaszorult a harmadik helyre a népszerűségi listán. A befektetők által kedvelt Terézvárost és Erzsébetvárost ezúttal a II. kerület és Zugló is megelőzte, így csak a hatodik, illetve hetedik lett a két belvárosi kerület a sorban.

Annak ellenére, hogy 15 százalékponttal csekélyebb aktivitást mutatnak a tavalyi adathoz képest a befektetők a fővárosban, az októberben mért 40%-os arány az egyik legerősebb hónapot jelenti idén. Nagyobb ingatlant a tavalyinál 9 százalékponttal nagyobb arányban, 21%-ban választottak a vásárlók. Befektetésre közel 53 millió forintot, nagyobb ingatlanra 76,5 millió Ft-ot, első lakásra 38,4 millió forintot szántak az ügyfelek. A vidéki vevők többségében első lakásukra szerződtek, negyedük nagyobb ingatlanba költözés miatt költött ingatlanra, 20%-uk befektetési céllal lépett az ingatlanpiacra. A legtöbbet, közel 48 millió forintot a nagyobb ingatlanba költözők fizettek új otthonukért, első lakásra 32,5 millió forintot, befektetésre 29,6 millió forintot fordítottak a vevők vidéken.

3 érdekes adat:

  • Meghaladta az 1,15 millió forintot az átlagos négyzetméterár Budán.
  • A fővároson kívüli területeken erősödött a lakható ingatlanok iránti érdeklődés.
  • Csaknem a duplájára emelkedett a fővárosi nagyobb ingatlanba költöző vásárlók aránya.

Borítókép forrása: Shutterstock