2023 december 11

Forint a háborúk alatt – 400 feletti euróra készüljünk?

Igencsak hektikus mozgást mutatott be az utóbbi időben a magyar fizetőeszköz. A forint messze van idei csúcsaitól, de a nagyjából éppen egy évvel ezelőtti történelmi mélypontok még inkább. Az ingadozás ugyanakkor sokszor jelentős, amin nem is lepődhetünk meg egy ilyen nemzetközi környezetben. Van, aki viszont erősödést vár a hazai pénznemtől.

Jegybanki politika

A forint árfolyamának alakulását a korábbi elemzői megszólalások alapján is belső, illetve külső tényezők is befolyásolhatják. Az egyik legfontosabb az előbbi kategóriából a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikája. A forint piaci megítélése szempontjából kiemelt jelentőségű a hozzá tartozó kamatszint, amely viszont – mint ahogy arra az ING elemzői is rámutattak – továbbra is a legmagasabb a régióban. Kérdés persze, hogy a friss inflációs adatok tükrében a jegybank Monetáris Tanácsa október végén milyen döntést hoz az irányadó kamatról. Az ING-nél 25 bázispontos kamatvágással számolnak, szerintük 12,75 %-ra csökkenhet tehát az alapkamat októberben.

Háborúk árnyékában a forint

A nemzetközi piaci hangulat sem lényegtelen a forint szempontjából. Az orosz-ukrán, illetve az izraeli-palesztin háború egyszerre nyomaszthatja a tőzsdéket; legalábbis a héten az utóbbival kapcsolatos hírek elbizonytalanították a piacokat. Egyelőre nehéz megjósolni a fegyveres konfliktusok kimentét, de a következő hetekben kiderülhet, hogy a befektetők hogyan kezelik, illetve szokják meg az ezzel kapcsolatos híráramokat. Közben pedig még ott van a Fed is, amelynek tartós monetáris szigorától igencsak tartanak a piacok mostanában. A devizapiac, így a forint szempontjából pedig ez is fontos lehet.

Uniós pénzek

Az uniós pénzekkel kapcsolatban is ellentmondásos hírek jöttek. Úgy tűnt, hogy november végéig megkaphatja Magyarország a neki járó források döntő részét. Az Európai Bizottság alelnöke azonban cáfolta azóta, hogy politikai alkut kötne a Bizottság a magyar kormánnyal. Vera Jourová szerint nem lesz akadálya a pénzek folyósításának, ha meggyőzi a kormány a Bizottságot arról, hogy végrehajtja a kért változtatásokat. Ez azonban technikai és jogi kérdés, politikai alku biztosan nem lesz – jelezte.

Forint – jöhet még erő?

Természetesen kifejezetten nehéz megjósolni, hogy mindezek összessége végül milyen árfolyamot hoz el a forint számára. Az ING elemzői ugyanakkor kísérletet tettek erre, szerintük év végére 375-ig süllyedhet az EUR/HUF keresztárfolyam. Ezt a magas kamatszint mellett azzal is indokolták, hogy jelenleg nincsenek túlsúlyban a forint elleni spekulatív pozíciók.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!