2023 november 29

Infláció – megszólaltak az elemzők, ennyivel lehet drágább az élet

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tegnap reggel közzétette a szeptemberi inflációs adatot. Továbbra is csökkenést mutat az infláció, és szinte már kijelenthető, hogy tényleg elérjük idén az egy számjegyű tartományt. Vannak azonban kockázatok is, ha a megjelent elemzésekből is idézünk.  

Infláció – halad a legyőzése

Szeptember éves bázison 12,2 %-kal emelkedtek a fogyasztói árak, augusztusban ugyanez a mutató még 16,4 %-on állt. Havi alapon 0,4%-os volt ugyanakkor a drágulás, bár az élelmiszerek ára például 0,2 %-kal csökkent augusztusról szeptemberre. Éves alapon az élelmiszerek esetében 15,2 %-os volt a drágulása, az üzemanyagárak pedig 35,4 %-kal nőttek. Drágultak a szolgáltatások 13,6 %-kal, csökkent viszont a háztartási energia ára, 14,6 %-kal egy év leforgása alatt. Nagy János, az Erste Bank elemzője szerint az infláció szerkezete megfelel a vártnak. Mindemellett még mindig számottevőek a középtávú inflációs kihívások az érdemben megváltozott globális környezetben – fogalmaz az elemző.

A jövő tavaszi árdinamika az Erste szerint meghatározó lehet, kiemelésre került az esetlegesen ébredő belső kereslet, valamint az üzemanyagok jövedéki adójának januári emelése is. Emellett számos vállalat vezeti be a visszatekintő inflációval történő árkorrekciót, ami a jövő év elején jelentősen tompíthatja az árdinamika lassulását és a tavaszi hónapokban ismét emelkedhet a főindex éves értéke Nagy János elemzése alapján. Az Erste állásfoglalás szerint csak 2025-ben tér vissza a jegybanki célsávba a hazai fogyasztói árindex éves változása.

Teljesülhet viszont a kormány és a jegybank célja, mely szerint idén év végére az éves alapú infláció 10 % alá süllyed. Az MBH elemzői szerint ugyanis novemberre egy számjegyű lehet az éves infláció Magyarországon. Decemberre tovább csökken a pénzromlás szerintük, és megközelítheti a 6 százalékot év/év alapon nézve.

Címlapkép forrása: Shutterstock