2023 november 28

Izrael – „Gáza szárazföldi inváziója a küszöbön áll”

Izraeli tisztviselők szerint hamarosan sor kerülhet a Gázai övezet szárazföldi inváziójára is.

Friss jelentések szerint „Izrael szárazföldi inváziója a Gázai övezetben a küszöbön áll.” A Politico pénteken este számolt be a szárazföldi invázió lehetőségéről, két izraeli tisztviselőre hivatkozva.

A források szerint a hadművelet várhatóan a következő órákban vagy napokban elkezdődik. Ezzel szinte egyidejűleg az IDF pénteken felszólította a civileket, hogy este 8 óráig hagyják el a Gázai övezetet.

Avichay Adraee, az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője az arab médiában felszólította a Gáza város északi részén tartózkodó civileket, hogy helyi idő szerint pénteken este 8 óráig hagyják el a várost.

Izrael eredetileg péntek hajnalban tájékoztatta a palesztinokat, hogy 24 órájuk van az evakuálásra. „Ha aggódnak magukért és szeretteikért, akkor az utasításainknak megfelelően induljanak dél felé. A szóvivő szerint a Hamász vezetői csak saját maguk védelmével törődnek.” – írta Adraee korábban az X-en (a néhai Twitteren). Az ENSZ élesen bírálta Izrael evakuálási parancsát az 1.1 millió palesztin lakta városra vonatkozóan.

Gáza

Ahogyan arról korábban beszámoltunk Richard Hecht, az ország katonai szóvivője szerint: „A mostani csapás mértéke nagyobb és súlyosabb lesz, mint korábban.” Majd egy hete történt már, hogy a Hamász támadást indított az ország ellen, és egy nap alatt több mint 5000 rakétát lőtt ki. Yoav Galant, az izraeli védelmi miniszter ekkor megfogadta, hogy a Hamász tettei nem maradnak büntetlenül.

Forrás: Teletrader

Borítókép forrása: www.shuttestock.com