2023 december 03

Forint – sorsdöntő idők, 300 vagy 400 lesz az euró?

Bár lassan szinte minden hétről elmondható ez, a mögöttünk álló héten is sok izgalom volt a forint piacán. A magyar fizetőeszköz az ellentétes előjelű híráramban hirtelen szárnyalást, valamint hirtelen esést is bemutatott. Végül 387 alatt sikerült zárni a hetet az euróval szemben, de a következő időszakban sem fogunk unatkozni.

Uniós pénzek, piaci hangulat – volt itt minden

A hét egyik legfontosabb híre a forint szempontjából a Financial Times keddi értésülése volt. A lap szerint ugyanis már november végéig megkaphatja Magyarország a neki járó uniós források jelentős részét, 13 milliárd euró feloldásáról szóltak a hírek. Később az Európai Bizottság elnöke spekulációnak nevezte az értesülést, és több, viszonylag ellentmondó információ is megjelent. Bármi is az igazság a pénzekért folyó tárgyalás jelenlegi szakaszában, az jól látszik, hogy a korábbi elemzői megszólalásokkal összhangban továbbra is igen lényeges a hazai pénznem szempontjából az uniós források kérdésköre. Szintén lényeges információ volt, hogy a kormány idénre 5,2 %-ra emeli a költségvetési hiánycélt.

Nemcsak országspecifikus tényezők lehetnek fontosak ugyanakkor. A nemzetközi piaci hangulat alakulása is gyakorolhat hatást a forint árfolyamára, főleg, ha azt a nagy jegybankok monetáris politikája alakítja. Most bizony így van, ennek megfelelően eléggé ingataggá vált a befektetői légkör Európában és a tengerentúlon is. Jónap Richárd, a Concorde elemzője több lehetséges forgatókönyvet is felvázolt a piacok idei útját illetően, az erről való írás továbbra is érdekes lehet.

Forint – jöhet még erő?

Nem szabad elfelejtenünk a forint szempontjából talán legfontosabbat, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikájának alakulását. Az ING elemzői októberre már csak 25 bázispontos kamatcsökkentést várnak a központi banktól az óvatosság jegyében. Továbbra is messze a régiós kamatszintek felett lehet tehát a forint után fizetett kamat – szögezték le. A magas kamatszint pedig támogathatja a forintot, így idén év végére az ING-nél 375-ös euróárfolyamot várnak. 2024 közepére 365-ig süllyedhet szerintük az EUR/HUF kurzus, jövő év végére pedig 370-es eurót várnak az ING szakértői.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!