Rendkívüli Hírek:

2024 február 25

Alaposan visszaesett a konténeres szállítmányozás a Vörös-tengeren

A konténeres tengeri szállítmányozás csaknem 30 százalékkal esett vissza egy év alatt a Vörös-tengeren a jemeni húszi lázadók hajók elleni támadásai miatt. Jelentette be szerdán a Nemzetközi Valutaalap (IMF).

Dzsihad Azúr, az IMF közel-keleti és közép-ázsiai regionális igazgatója hozzátette, hogy a forgalom visszaesése 2024 elején fokozódott. A tengeri kereskedelmet monitorozó PortWatch platform adatai szerint a Vörös-tengert a Földközi-tengerrel összekötő Szuezi-csatornán áthaladó forgalom 2024. január 16-ig mintegy 37 százalékkal csökkent egy év alatt.

Alaposan visszaesett a konténeres szállítmányozás a Vörös-tengeren

Feszült helyzet a Vörös-tengeren is

Tavaly november óta a jemeni húszik legkevesebb 35 támadást hajtottak végre hajók ellen a Vörös-tengeren és az Ádeni-öbölben a Gázai övezet elleni izraeli hadműveletekre válaszul. A feszült helyzet komoly zavarokat keltett a kulcsfontosságú tengeri szállítási útvonalon, amelyen a világkereskedelem mintegy 12 százalékát bonyolítják. Az Iránnal szövetséges húszik azt állítják, az Izraelhez köthető hajókat akarják célba venni a Gázai övezeti palesztinokkal vállalt „szolidaritásuk” jeléül. A támadások miatt számos tengeri szállítmányozó arra utasította hajóit, hogy Afrikát megkerülve közlekedjenek Ázsia és Európa között. Emiatt a szállítás drágább lett, és jelentősen hosszabb ideig tart.

Dzsihad Azúr szerint jelenleg nagyon bizonytalan a helyzet. Egyelőre nem világos, hogy a kereskedelmi útvonalak tartós és jelentős módosulása várható, vagy csak átmeneti állapotról van szó. A regionális igazgató hozzátette azt is, hogy az Izrael és a Hamász palesztin terrorszervezet közötti háború miatt óriási gazdasági visszaesés következett be a Gázai övezetben és Ciszjordániában.

Borítókép forrása: Shutterstock