2024 július 20

Zelenszkij: Több mint 40 orosz rakéta sújtotta Ukrajnát hétfőn

Oroszország hétfő reggel fényes nappal rakétákat zúdított Ukrajna városaira, legalább 29 civilt megölve és Kijev fő gyermekkórházát súlyosan megrongálva az elmúlt hónapok leghalálosabb légicsapásában – közölték tisztviselők.

Emberek százai siettek a kórház törmelékeinek eltakarítására, ahol a háború következtében az ablakokat betörték és a paneleket letépték. A ritka nappali légitámadás után a csecsemőket tartó szülők kábultan és zokogva sétáltak az utcán.

„Ijesztő volt. Nem kaptam levegőt, próbáltam eltakarni (a babámat). Próbáltam betakarni ezzel a ruhával, hogy lélegezni tudjon” – mondta a 33 éves Szvitlana Kravcsenko a Reutersnek.
Volodimir Zelenszkij elnök elmondta, hogy Oroszország több mint 40 rakétát lőtt ki. A rakéták lakó- és kereskedelmi épületeket, infrastruktúrát rongáltak meg Kijevben, szülővárosában, Krivij Rihben, a központi Dnyiproban és két keleti városban.

A Kijevet ért támadások fő hullámában tíz ember meghalt és 35 megsebesült – közölték a hatóságok. Mintegy két órával később egy másik rakétatámadásból származó roncsok egy másik kijevi kórházba csapódtak be. Itt további négy ember meghalt és három megsebesült – közölték a mentőszolgálatok.

Zelenszkij: „Az egész világnak fel kell lépnie”

Kryvyi Rihben tizenegy halottat és több mint 40 sebesültet erősítettek meg – közölték a sürgősségi szolgálatok. Három ember meghalt a keleti Pokrovszk városában, ahol rakéták csapódtak be egy ipari létesítménybe – közölte a regionális kormányzó. Dnyipro városában szintén meghalt egy ember – közölték a tisztviselők.
„Az egész világnak a lehető leghatározottabban fel kell lépnie, hogy véget vessen az orosz légicsapásoknak. Gyilkosság – ezt hozza Putyin. Csak együtt érhetjük el a valódi békét és biztonságot” – írta Zelenszkij a Telegramon.

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy erői csapásokat mértek védelmi ipari célpontokra és légi bázisokra Ukrajnában.

Moszkva többször is tagadta, hogy civileket és polgári infrastruktúrát célzott volna meg, noha támadásai több ezer civilt öltek meg, mióta 2022 februárjában megkezdte teljes körű invázióját.

A támadás egy nappal azelőtt történt, hogy a NATO-országok vezetői megkezdték volna a katonai szövetség háromnapos csúcstalálkozóját. Ezen Zelenszkij várhatóan részt vesz, és amelynek egyik központi témája az ukrajnai háború lesz.

„Ez az érzéketlen agresszió – az emberi életek teljes semmibevétele, amely veszélyezteti az európai és transzatlanti biztonságot – az oka annak, hogy a vezetők ezen a héten jelentős biztonsági kötelezettségvállalásokat tesznek Ukrajnával kapcsolatban” – tette közzé az Egyesült Államok kijevi nagykövete, Bridget Brink az X-en.

Erősíteni kell a légvédelmet

Rusztem Umerov védelmi miniszter szerint Ukrajnának még mindig nincs elegendő légvédelmi rendszere, és sürgette Kijev szövetségeseit, hogy haladéktalanul szállítsanak több rendszert, hogy segítsenek megvédeni a városokat és az infrastruktúrát a rendszeres orosz légitámadásoktól.

Az elektromos hálózat máris olyan nagy károkat szenvedett a márciusban kezdődött célzott orosz légicsapások miatt, hogy az áramkimaradások széles körben elterjedtek, és a tartalék áramfejlesztők zúgó hangja az utcákon mindenütt hallhatóvá vált.
A DTEK, Ukrajna legnagyobb magán áramtermelője szerint három alállomás és az elektromos hálózat megrongálódott a fővárosban.

Vitalij Klitschko kijevi polgármester szerint a fővárost ért támadás a háború egyik legnagyobbja volt.

„Robbanást hallottunk, aztán ránk zúdultak a törmelékek” – mondta Svitlana a Reutersnek, miután férjével, Viktorral, két hónapos kisbabájukkal együtt kijöttek a kórház óvóhelyéről.

A baba sértetlen maradt, de Svitlana vágásokat szenvedett, és az autójukat teljesen betemette a romba dőlt épület romjai alá a főosztály udvarával szemben.

Több mint egy órával a csapás után újabb robbanás hallatszott a város felett, mivel a légierő figyelmeztetést adott ki a lakosoknak, hogy a légvédelem orosz megfigyelő drónokat támadhat a térségben – írja a Reuters.