2024 július 14

Nagy segítséghez juthat Ukrajna a világ másik oldaláról

Argentína vett egy 360 fokos fordulatot és szembe állt a szomszédos országokkal. A kormány Ukrajna és Izrael mellé állt, ezzel elhatárolódva más latin-amerikai országok és a világ többi részének álláspontjától.

„Korábban Argentína felkarolta Venezuelát, Kubát és Iránt, most pedig olyan országokat karolunk fel, amelyek megvédik az életet” – mondta Luis Petri védelmi miniszter.

A miniszter hozzátette, hogy Javier Milei tavaly decemberi hivatalba lépése óta Argentína világossá tette Ukrajna és Izrael melletti kiállását, szemben az Alberto Fernández kormányának addigi álláspontjával.

Argentína a NATO-ban

Petri azt is elmondta, hogy Argentína meghozta a döntést, csatlakozni szeretne a NATO-hoz, valamint F16-os katonai repülőgépeket vásárol és visszalép a kínai partnerségtől, és támogatja Ukrajnát azzal, hogy fegyvereket küld az Oroszország elleni háborújához.

„Úgy döntöttünk, hogy elítéljük Oroszország ukrajnai invázióját. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy több mint 2000 gyermeket megöltek és több mint 20 000 ukrán gyermeket elraboltak. Ilyen körülmények között nem lehetünk semlegesek. A szabadságot és a demokráciát védő országok mellé kell állnunk”

– mondta Petri.

Ukrajnai békecsúcs

Elmondta, hogy Argentína azért döntött úgy, hogy részt vesz az Ukrajna által összehívott békecsúcson, mert úgy véli, hogy szükség van a béke megteremtésére, de nem úgy hogy az ukránok megadják magukat.

A miniszter hozzátette, hogy Argentína is úgy döntött, hogy elítéli a Hamász palesztin csoport katonai szárnya által Izrael ellen intézett támadást, és megvédi, hogy a zsidó kormány gyakorolja önvédelmi jogát.

„A terrorizmussal szemben nem lehet semlegesnek lenni. Semlegességgel mi is cinkosok vagyunk és ez nem megengedhető egy olyan országban, mint Argentína, amely szintén a terrorizmus áldozata” – mondta, emlékeztetve a Buenos Aires-i zsidó célpontok elleni támadásokra.

Argentína NATO-tagság iránti kérelmével kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy korábban Brazília is benyújtott egy ilyen kérelmet, de „sajnos” a folyamat megszakadt.

„A világnak ebben az időszakában olyan bátor emberekre van szükségünk, mint Milei, akik megvédik a szabadság értékeit. Olyan emberekre van szükségünk, akik elszántak, mert a haza a tét” – mondta.

Petri megerősítette, hogy a Milei által elfogadott gazdasági intézkedések mellett, amelyek már eredményeket mutatnak az infláció elleni küzdelemben, az állami kiadások és a költségvetési hiány növelésében, az új kormány az utcai rend és a jogállamiság garantálására irányuló intézkedéseket is előmozdította – írja a La Capital.

Biztosított arról, hogy a baloldali kormányokkal ellentétben, amelyek „démonizálják, detronizálják és megfosztják” a közhadsereget, a kormány úgy döntött, hogy újra felszereli és újrafinanszírozza azokat.

„Milei megbízott azzal, hogy vigyázzak azokra, akik vigyáznak ránk, és védjem meg azokat, akik megvédenek minket” – mondta, utalva az argentin légtér biztosításához szükséges Ukrajna új katonai repülőgépek beszerzéséről szóló döntésre.