2024 május 23

Termálenergia hódít Békéscsabán

Elmondta, hogy a munkálatok május 31-én, a strandszezon elején be is fejeződnek. Az átalakítás ideje alatt az uszodai szolgáltatás várhatóan 7-10 napig szünetel. A Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretéből elnyert 123 millió forint vissza nem térítendő támogatás segítségével felújítják a fürdőben található két termálvízkutat, új fűtési rendszert építenek ki, és az épületegyüttest a jövőben 108 hőlégbefúvásos melegítő elem temperálja majd.

A termálenergia-hasznosítással az energiaköltségek éves szinten hetven százalékkal csökkennek, megközelítőleg 30 millió forinttal – jegyezte meg a polgármester. Hozzátette: az alternatív új energiarendszer előnye, hogy megszűnik a termálvizek hideg vízzel történő hűtése, a két felújított kútból 76 és 41 Celsius-fokos vizeket hoznak a felszínre, és ezek keverésével érik el a kívánt hőmérsékletet a termálmedencékben és a fűtési rendszerekben.

A fürdőt a város nem idegenforgalmi céllal tartja fenn, elsősorban a lakosság részére nyújt strand- és gyógyfürdő-szolgáltatásokat. A fürdő üzemeltetési költsége éves szinten 250 millió forint, az önkormányzat 112 millió forint támogatásával együtt – magyarázta Vantara Gyula. Az új energiarendszer beüzemelését követően az üzemeltetés 200 millió forint körüli összegre csökkenhet.