2024 május 23

Kelet-Európában építene üzemet a BMW

„Az egyértelmű, hogy további gyártókapacitásokra lesz szükségünk, és egyik új üzemünket Kelet-Európában tervezzük felépíteni” – mondta Ian Robertson, a BMW igazgatótanácsának tagja a Hospodárske noviny lapnak. Egy évvel ezelőtt a BMW még határozottan cáfolta azokat az értesüléseket, hogy üzemet készülne építeni Szlovákiában. Most azonban Ian Robertson a „legesélyesebb jelöltek” között emlegette Szlovákiát.

„Van ilyen irányú érdeklődés” – erősítette meg a gazdasági minisztérium szóvivője a lapnak, anélkül azonban, hogy megnevezte volna az érintett autógyárat.

A BMW-nek egyelőre nem áll szándékában nyilvánosságra hozni a beruházás nagyságrendjét sem, de becslések szerint több ezer alkalmazottat foglalkoztató, egymilliárd eurós projektről lehet szó.

Szlovákiában a Kia Motors Slovakia és a PSA Peugeot Citroen 3-3 ezer, a Volkswagen pedig 7 ezer embert foglalkoztat üzemeiben. A beszállítókkal együtt a szlovák autóipar több mint 70 ezer főt foglalkoztat, és az ország gazdasági motorjának számít.

Tavaly a szlovák autóipar 2011-hez képest mintegy 40 százalékkal növelte termelését. A szlovák autóipari képviseleti szervezet, a ZAP adatai szerint az országban tavaly mintegy 900 ezer autót gyártottak, így az ország az egy lakosra jutó 160 autóval európai autógyártó nagyhatalomnak számít. Ha a BMW is az országba telepíti egy üzemét, akkor Szlovákia autógyártó világhatalommá lép elő – az egy főre jutó gyártott autók számában.