2024 július 14

Így már nem olyan jó biznisz a Temu és a Shein rendelés

Az Európai Unió azt tervezi, hogy vámokat vet ki a kínai online kiskereskedőktől, köztük a Temu, a Shein és az AliExpress cégektől vásárolt olcsó árukra – jelentette szerdán a Financial Times három, az ügyben tájékozott személyre hivatkozva.

A jelentés szerint az Európai Bizottság még ebben a hónapban javasolni fogja a jelenlegi 150 eurós (161 dollár) küszöbérték eltörlését, amely alatt vámmentesen vásárolhatók meg a termékek.

A jelenlegi uniós szabályozás szerint a nem uniós országból online vásárolt csomagokra nem kell vámot fizetni, ha az értékük nem éri el a 150 eurót.

A Bizottság szerint 2023-ban kétmilliárd olyan csomag érkezik az EU-ba, amelynek bejelentett értéke nem éri el a 150 eurót. A Bizottság szerint „az e-kereskedelem puszta volumene próbára teszi a vámhatóságok határait”.

Az EU a Bizottság által javasolt 2023. májusi vámreform-tervezet részeként már tárgyalt a határérték eltörléséről, de most megpróbálhatja felgyorsítani annak elfogadását, hogy ellensúlyozza az olcsó importhullámot – írja az FT jelentése.

„Teljes mértékben támogatjuk a törvényhozók erőfeszítéseit a de minimis rendelkezés reformjára” – mondta a Shein szóvivője, míg az AliExpress anyavállalat Alibaba, Temu és az Európai Unió nem reagált azonnal a Reuters megkeresésére.

A Shein és a Temu kritikusai az Egyesült Államokban már korábban is kifogásolták, hogy az ottani importadó-mentességet arra használják fel, hogy alulmúlják a riválisokat, és elkerüljék a termékeik vámvizsgálatát.