2024 július 18

Eb 2024 – Lekörözte Pepe Király Gábort

A portugál védő, Pepe meghosszabbította saját rekordját, mint a legidősebb játékos, aki szerepelt egy EB-döntő tornán. Először Király Gábor mércéjét döntötte meg, amikor az 2024-es Európa Bajnokság első játéknapján Csehország ellen szerepelt.

A veterán azóta a portugálok németországi kampánya során is megemelte a lécet, legutóbb 41 év 126 napra, amikor Portugália a 16 közé jutásért játszott Szlovénia ellen. „Egy semleges ember, aki nézi, ahogy Pepe játszik, el sem hinné, hogy 41 éves” – mondta a Seleção edzője, Roberto Martínez. „Ő a nap 24 órájában profi. A hangsúly azon van, hogy még egy évet játsszon, aztán még egyet. Ehhez jön még a játék szeretete és a genetika – ezeket nem lehet megvenni!”

A magyar kapus Király, a korábbi rekorder 40 év 86 napos volt, amikor a 2016-os Eb-n a 16 között Belgium ellen lépett pályára. Pepe előtt Lothar Matthäus volt a legidősebb pályára lépő játékos, aki 39 év 91 naposan, a 2000-es Eb-n szerezte meg 150. és egyben utolsó válogatottságát Németországban.

Legidősebb játékos, aki pályára lépett


Pepe (41 év 126 nap)

Az örökzöld középhátvéd azonnal megkedvelte az Európa Bajnokság színpadát, és a 2008-as Eb-n, ahol Portugália a negyeddöntőbe jutott, a Törökország ellen debütált a tornán. Négy évvel később csapata még továbbjutott, mielőtt a 2016-os Eb-n elérte volna a csúcsot, Pepe-t pedig a házigazda Franciaország elleni hosszabbításos döntő diadalában a mérkőzés játékosának választották.

A legidősebb játékos, aki gólt szerzett Eb-n


Luka Modrić (38 év 289 nap)

A Real Madrid mesterének büntetőjét az olasz kapus, Gianluigi Donnarumma hárította, de pillanatokkal később ő nyitotta meg a gólok sorát, így Horvátország a második félidőben vezetést szerzett az UEFA 2024-es EB B csoportjában az Olaszország ellen végül 1-1-es döntetlenre végződő mérkőzésen. Modrić közelről szerzett találata volt az első gólja Európa-bajnoki döntőn azóta, hogy 2021. június 22-én a Hampden Parkban Skócia ellen a hálóba talált.

Legidősebb játékos, aki Eb-t nyert


Arnold Mühren (37 év 23 nap)

Ricardo Carvalho 38 éves 53 napos volt, amikor Portugália 2016-ban megnyerte a trófeát, de magában a döntőben nem szerepelt. Mühren a legidősebb játékos, aki döntőt nyert, a középpályás nevezetesen Marco van Bastent indította, hogy a hollandok kétgólos előnyhöz jussanak a Szovjetunió ellen az 1988-as müncheni döntőben – írja az Uefa.