Rendkívüli Hírek:

2024 február 27

500 millió eurós európai akkumulátor-alap indul

A rugalmas és sokszínű európai akkumulátor-alapanyag ellátási lánc kialakítását célzó alap létrehozását határozta el az EIT InnoEnergy és az európai magántőke- és kockázati tőkebefektető vállalat, a Demeter Investment Managers. A forrás induló keretösszege 500 millió euró lesz.

Akkumulátorok a fókuszban

Az alapot az akkumulátorok iránti ugrásszerűen növekvő európai kereslet hívta életre, mivel jelentős hiányosságok mutatkoznak az EU akkumulátor-alapanyag ellátási láncának upstream oldalán (bányászat, feldolgozás). A kritikus nyersanyagokról szóló uniós törvény (CRMA) követelményeivel összhangban, amelyek elsődleges célja a külföldi beszállítóktól való túlzott uniós függőség csökkentése, az alap a hazai kapacitások növelését támogatja az olyan stratégiai fontosságú akkumulátor-alapanyagokra fókuszálva, mint a lítium, a nikkel, a kobalt, a mangán és a grafit.

„A virágzó és ellenálló európai akkumulátoripar biztosítása érdekében fokoznunk kell az erőfeszítéseinket a hazai akkumulátor-alapanyaggyártás terén. Bár biztató, hogy egyre több ambiciózus kezdeményezés és pénzügyi ösztönző jelenik meg az állam és a magánszereplők részéről, azért ezek jellemzően az érett projektekre összpontosítanak. Oda kell figyelnünk azokra is az induló kezdeményezésekre is, köztük a korai fázisú, upstream projektekre is, amelyek elkötelezettek a fenntartható, nyomon követhető és átlátható akkumulátor-alapanyagellátási lánc mellett.” – mondta Diego Pavia, az EIT InnoEnergy vezérigazgatója.

A Demeter alapkezelőként és vegyesvállalati partnerként fog közreműködni, a zöld technológiák és az infrastruktúra területén szerzett tapasztalataira támaszkodva.

Szigorú környezetvédelmi szabályoknak megfelel

„A Demeter a zöld befektetések terén elismert szakértelmét és a befektetések legmagasabb ESG-szabványoknak való megfelelését biztosító módszertanát kölcsönzi az együttműködés számára.” – mondta Antoine Troesch, a Demeter ügyvezető partnere. Hozzátette a Societe Generale az EIT InnoEnergy és a Demeter kizárólagos pénzügyi tanácsadójaként lesz jelen a kooperációban, támogatva a tőkebevonást.

Az EBA Alapból származó befektetések legalább 70%-át olyan projektekre fordítják majd, amelyek növelik az EU bányászatból, feldolgozásból, finomításból és újrahasznosításból származó hazai termelését az Uniós és a szomszédos országokhoz köthetően. A fennmaradó 30%-ot az EU nyersanyag-partnerségi országaiból, például Kanadából, Namíbiából és Argentínából származó nyersanyagellátás növelésére különítik el.

Az EBA Alap abban kívánja támogatni a projekteket, hogy megfeleljenek a legszigorúbb környezetvédelmi szabványoknak. Követve az EU akkumulátor-rendeletben előírt fenntarthatósági kritériumokat a nyomon követhetőségre, fenntarthatóságra és körforgásra vonatkozóan, valamint a CRMA keretében jelenleg is kidolgozás alatt álló egyéb kritériumokat. Az Alap a fenntartható finanszírozásról szóló uniós közzétételi rendelet (SFDR) értelmében, a 8. cikk szerint listázott alapként, az egyik legmagasabb ESG-besorolással fog rendelkezni.

Címlapkép forrása: Shutterstock