2024 június 16

Tarolt a Székelyföld az idei romániai turisztikai seregszemlén

Több kategóriában is székelyföldi nyertese van Romániában az Év úti célja 2024 című turisztikai seregszemlének, amelynek díjait kedd este osztották ki a bukaresti Ateneul Roman hangversenyteremben rendezett gálán.

Az élmény- és kalandparkok kategóriájában a Székelyudvarhely melletti Szejkefürdőn található Mini Erdély Park lett az idei év turisztikai célpontja Romániában. A multikulturális tematikus makettparkban Erdély több mint 120 történelmi épületének kicsinyített mását tekinthetik meg a látogatók. A kisvonattal (Mini Székely Gőzössel) is körbejárható Mini Erdély Parknak tavaly több 120 ezer (főleg belföldi) látogatója volt. Az imázsfilmek kategóriájában idén a Hargita megyét családbarát úti célként népszerűsítő, a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás által alapított Visit Harghita által megrendelt, a székelyudvarhelyi Picture Lock filmstúdió által készített reklámfilm győzött.

A „butikszállodák” kategóriában is székelyföldi turisztikai vállalkozás, a Kovászna megyei Olasztelken működő Dániel Kastélyszálló lett az év turisztikai célpontja Romániában. A Dániel Mihály háromszéki alkapitány által a 17. század elején reneszánsz és klasszicista stílusban építtetett. Azóta többször átalakított, luxusszállóhelyként üzemeltetett kastélyban korabeli lakberendezési tárgyak, különböző stílusban berendezett szobák és a Dániel-családot ábrázoló falfestmények teremtenek egyedi hangulatot. Az üdülőhelyek kategóriában a heliotermikus Medve-tó, a 19. századi fürdővárosokat idéző villák és korszerű wellness-szállodák miatt népszerű Szováta város idén harmadik lett Törcsvár (Bran) és Félixfürdő mögött – közölte a távirati iroda.

A „Tusnádfürdő és környéke” projekt az ökoturizmus kategóriában kapott megosztott harmadik helyezést egy Duna-deltai és egy Hátszeg-környéki idegenforgalmi vállalkozás mögött. A romániai turisztikai seregszemlén idén 13 kategóriában hirdettek győztest. A helyezések sorrendjét a szakmai zsűri, a több százezer internetes közönségszavazat és egy országos közvéleménykutatás alapján döntötték el. Az „ihlető városok” kategória első helyét és az Év úti célja 2024 nagydíját Nagyszeben városa nyerte el.

Címlapkép forrása: Shutterstock