2023 január 31

Szeretik, olcsó, működik – Dicsérték a SZÉP-kártyát

Horváth Viktória szerint a SZÉP-kártya a vártnak megfelelő gazdaságfejlesztő-hatást mutatott, a felhasználók szeretik, és a rendszer olcsón működtethető. A SZÉP-kártya bevezetés óta már 106 milliárd forint áramlott a turisztikai és vendéglátóipari vállalkozásokhoz a rendszeren keresztül.

Átlagárnövekedés a turisztikai piacon

A magyarországi idegenforgalomban az év első tíz hónapjában a vendégek száma – 5,3 százalékos növekedéssel – elérte a 7,66 milliót, a vendégéjszakák száma 4,9 százalékkal 20 millióra emelkedett, a szállásdíjbevétel 9,3 százalékkal bővült, 145 milliárd forintot tett ki. Az adatok szerint 2013 volt az első év az elmúlt időszakban, amikor komoly átlagár-növekedés volt a turisztikai piacon, ez jó lehetőséget teremt a foglalkoztatottság növelésére is az iparágban – tette hozzá.

Több mint 51 ezer elfogadóhely

2013-ban a kereskedelmi szálláshelyek belföldi szállásdíjbevételének negyede (12,9 milliárd forint) SZÉP-kártya költésből származott. A SZÉP-kártya előnye, hogy könnyen használható, egész országban lehet találni elfogadóhelyeket, hiszen azok 80 százaléka vidéken van. Fontos eredmény, hogy az elfogadóhelyi szerződések száma meghaladta az 51 ezret – mondta Horváth Viktória.

A SZÉP-kártya felhasználások 42 százaléka a Budapest-Közép-Dunavidék régióban történt az idei első tíz hónapban. A balatoni régió adta a felhasználások 10, a nyugat-dunántúli és az észak-magyarországi régió 9-9, míg az észak-alföldi, a dél-alföldi és a közép-dunántúli 8-8 százalékát. A Dél-Dunántúlon az összes felhasználás 5 százaléka, a Tisza-tó környékén az 1 százaléka történt.

900 ezer alkalmazottnak van SZÉP-kártyája

A feltöltések folyamatosan érkeznek a kártyákra, október végéig 61,3 milliárd forint feltöltés volt. A munkáltatóknak is megéri ösztönözni a kártyahasználatot, mert így olcsóbban tudnak juttatásokat nyújtani a munkavállalóknak. Az NGM adatai szerint a munkáltatóknak 100 forint bér kifizetése 196 forintba kerül, míg 100 forint SZÉP-kártya juttatás csak 137,5 forintba.

SZEP_kartya_1229Horváth Viktória elmondta, hogy már 22 ezer munkáltató mintegy 900 ezer dolgozójának van kártyája és az adatok alapján a SZÉP-kártya költések idén novemberig minden hónapban felülmúlták a tavalyi havi adatokat. Horváth Viktória szerint a hazai munkáltatói kultúra része, hogy azt tekintik a legjobb munkaerőnek, aki sokat dolgozik és nem pihen, de pihenés nélkül nem lehet jól dolgozni.

Nyáron volt az igazi robbanás

Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgató-helyettese kiemelte, hogy az uniós átlagnál jobban növekedett a hazai turizmus. Az ágazat már az év első 10 hónapjában elértek a válság előtti bűvös 20 milliós vendégéjszaka-számot.

Szerinte a SZÉP-kártya felhasználásban az igazi robbanás az idén nyáron történt, de minden hónapban dinamikus volt a növekedés. Július 1-től nagy horderejű változást jelentett, hogy strand- és fürdőbelépők vásárlására már mindhárom zsebből felhasználható lett a SZÉP-kártya – mondta, megjegyezve: a nyári szezonban 66 százalékkal nőtt a fürdők kártyaforgalma tavalyhoz képest.