Rendkívüli Hírek:

2024 február 23

Rekordot döntött a Budvar

A nyereség 337, 3 millió koronára (3,88 milliárd forint) rúgott – közölte Petr Zácek a sörgyár gazdasági igazgatója csütörtökön Ceské Budejovicében.

A Budejovicky Budvar (Budweiser Budejovice) sörgyár a cseh „nemzeti kincsek” közé számít, az ország negyedik legnagyobb sörgyára, és az egyetlen, amely állami tulajdonban van, nemzeti vállalatként működik. A Budweiser Budvar márka nemzetközi szinten is nagyon ismert és közkedvelt, a világ 77 országába exportálják.

A Budvar teszi ki a cseh sörkivitel 20 százalékát. A sörgyár termelésének 61 százalékát értékesítik külföldön.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Tavaly a Budvar 1,61 millió hektoliter sört főzött az eredeti receptek szerint. A Budvar legnagyobb piacát Nagy-Britannia jelenti, ahol csak tavaly öt új Budvar söröző nyílt. A termelés korlátai következtében azonban a gyár már egyre kevésbé tudja kielégíteni a britek egyre növekvő igényeit, ezért is van rendkívül nagy szükség a kapacitások bővítésére – jegyezte meg az igazgató.

„A gyár már második éve lehetőségeinek határait feszegeti, és feltétlenül szükség van a gyártási kapacitások bővítésére és korszerűsítésére” – mondta Zácek újságíróknak.

A korszerűsítés már tavaly elkezdődött, erre 407 millió koronát fordítottak. Hasonló összegű befektetést terveznek az idén és 2018-ban is, kétmilliárd koronát fordítanának a fejlesztésekre két év alatt.