2024 június 24

A bankkártyás vásárlásokat támogatja a kormány

A kormány célja a modern elektronikus fizetési módok elterjedésének ösztönzésével a hazai fizetési infrastruktúra modernizálása, a hazai vállalkozások versenyképességének növelése, továbbá a túl magas szintre emelkedett készpénzállomány csökkentése – mondta Hornung Ágnes, az NGM pénzügyekért felelős államtitkára a közlemény szerint.

A tavaly decemberben indított program keretében a költségvetés 2,4 milliárd forint finanszírozást biztosított az új, korszerű terminálok beszerzéséhez és telepítéséhez. A program első szakaszában 30 200 új terminál telepítését kezdték meg a szolgáltatók.

A felkészülési időszak után már több ezer új kártyaolvasó üzemel országszerte, a szerződött partnerektől pedig számos visszajelzés érkezett arról, hogy a program népszerűsége miatt a vállalt keretüket a vártnál gyorsabban ki fogják meríteni. Ezért döntött a kormány arról, hogy újabb 30 000 bankkártya-elfogadóhely telepítéséhez nyújt költségvetési támogatást.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A program eredményeként a hazai bankkártya-elfogadóhelyek száma mintegy 60 százalékkal nő majd, ez példa nélküli a hazai elektronikus fizetés történetében – hangsúlyozta az államtitkár.

Hornung Ágnes kiemelte, az intézkedés fő haszonélvezői a bolti vásárlók és a kisebb forgalmú üzletek lesznek. A modern hazai pénzügyi infrastruktúra kiépítése összhangban van a Nemzeti Versenyképességi Tanács digitalizációt támogató ajánlásaival is.

A fizetési rendszer modernizálása érdemben járul hozzá a hazai vállalkozások és általában a nemzetgazdaság egészének versenyképességéhez – jelezte az államtitkár.