2024 május 27

Óvatossá váltak a befektetők

Az Európai Központi Bank (EKB) múlt heti agresszív likviditásbővítő intézkedéseit követően a részvényárfolyamok egyes vélemények szerint irracionális magasságokba emelkedtek, és a befektetők most már csak igen óvatosan vesznek fel pozíciókat. Az általános hangulatot változatlanul rontja, hogy a Világbank kedden 3,2 százalékról 2,8 százalékra szállította le a világgazdaság idei növekedésére vonatkozó előrejelzését, és a piacokat aggasztja a mind jobban elmérgesedő iraki politikai helyzet is.

Erre figyelnek ma a piacok

Az árfolyamokat a nap folyamán az Európai Unió áprilisi ipari termelési adatai, valamint az amerikai munkaerőpiaci és kiskereskedelmi adatok mozgathatják elsősorban.

Elemzők a határidős jegyzések alapján arra számítanak, hogy a londoni értéktőzsde vezető indexe, az FTSE-100 0,1 százalékkal emelkedik, a frankfurti DAX-30 0,07 százalékkal csökken nyitáskor, a párizsi CAC-40 pedig szerdai záróértékén kezdi a kereskedést.

Ázsia nem támogatja az európai piacokat. A tokiói Nikkei-225 0,8 százalékkal csökkent és mínuszban állnak a kínai és a koreai indexek is.

Szerdán gyengüléssel zártak a főbb nyugat-európai tőzsdék. Az FTSE-100 0,50 százalékkal, a DAX-30 0,79 százalékkal, a CAC-40 0,87 százalékkal csökkent.