2024 április 18

Mérsékelt növekedés a külker forgalomban

Euróban az export 4,4, az import 4,2 százalékkal nőtt júliusban, a kereskedelmi többlet 431 millió euró volt az egy évvel korábbi 404 millióval és az előző havi 773 millióval szemben.

Az idei év első hét hónapjában a kivitel volumene 3,3, a behozatalé 1,9 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának szintjét. Euróban a kivitel 1,0, a behozatal 1,5 százalékkal nőtt. Az exporttöbblet 4,092 milliárd euró volt, 193 millióval kevesebb, mint a múlt év első hét hónapjában.

Továbbra is élénk volt a járműgyártáshoz kapcsolódó termékek – közúti jármű, energiafejlesztő gép és berendezés – mindkét irányú forgalma, valamint a híradás-technikai termékkör importvolumene – írja gyorstájékoztatójában a KSH.

Az év első hét hónapjában a kivitel értéke 46,5 milliárd euró (13 709 milliárd forint), a behozatalé 42,4 milliárd euró (12 508 milliárd forint) volt.

Az év első hét hónapjában a forgalom forintban mért árszínvonala az exportban 6,9, az importban 9,0 százalékkal emelkedett 2011 azonos időszakához képest, a cserearány 1,9 százalékkal romlott. A forint a dollárhoz képest 19,4, az euróhoz mérten 9,3 százalékkal gyengült.

A gépek és szállítóeszközök kivitele euróban 4,4 százalékkal csökkent, míg a behozatalé 0,2 százalékkal volt kevesebb, mint 2011 első hét hónapjában.

A heterogén összetételű feldolgozott termékek export- és importvolumene 8,4, illetve 5,8 százalékkal nőtt 2011. január-júliushoz mérve. Euróban az export 6,5, az import 2,6 százalékkal nőtt. Az árufőcsoporton belül a gyógyszer és gyógyszerészeti termék kivitelének volumene lendületesen bővült, a behozatalé némileg meghaladta a tavalyi szintet. Mintegy ötödével növekedett a gumigyártmány, valamint a vas és acél kivitele, illetve a szakmai, tudományos ellenőrző műszer és a szerves vegyi termék behozatala.

Az energiahordozók importvolumene – az árak 22,0 százalékos növekedése mellett – az év első hét hónapjában 3,5 százalékkal volt kevesebb, mint 2011 azonos időszakában, viszont euróban 7,1, forintban 17,7 százalékos növekedést regisztrált a statisztika. A kőolaj és kőolajtermék behozatalának volumene tizedével maradt el a tavalyi szinttől, ugyanakkor a természetes és mesterséges gázé 3,7 százalékkal haladta meg azt.

Az év első hét hónapjában az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 7,7 százalékkal nőtt, míg az importé 4,3 százalékkal csökkent, euróban a kivitel 8,7 százalékkal nőtt, a behozatal 1,2 százalékkal csökkent a múlt év első hét hónapjával összevetve. A kivitelben legnagyobb súlyú gabona és gabonakészítmény exportvolumene csaknem negyedével haladta meg az egy évvel ezelőtti szintet, ebben meghatározó szerepet játszott a kukorica- és búzakiszállítások kiugró mértékű bővülése. Az állati takarmány kivitelének volumene is dinamikusan nőtt. Ezzel szemben jelentős visszaesést mértek az élő állat kivitelében és behozatalában: az előbbinél a szarvasmarha törökországi, az utóbbinál a sertés holland relációjú kereskedelmében. A zöldségféle és gyümölcs behozatala jóval a tavalyi szint alatt maradt.

Az Európai Unióba irányuló kivitel volumene 2012 január-júliusában 3,3, az onnan érkező behozatalé 4,5 százalékkal volt több, mint 2011 azonos időszakában. Euróban az export mindössze 0,6, az import 3,3 százalékkal nőtt. A külkereskedelmi egyenleg aktívuma az unió tagjaival szemben 747 millió euróval (69 milliárd forinttal romlott – közölte a KSH.

Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelemben az export volumene – az uniós forgalommal azonos mértékben – 3,3 százalékkal bővült, az importé 4,2 százalékkal elmaradt az egy évvel ezelőttitől, euróban az export 2,3 százalékkal nőtt , a behozatal 2,4 százalékkal csökkent. A külkereskedelmi mérleg hiánya 1,239 milliárd euró (371 milliárd forint) volt, 554 millió euróval (116 milliárd forinttal) kevesebb, mint az előző év azonos időszakában.