2023 január 29

Megúszták a piacok az olasz sokkot

Jött egy kis meglepetés

A 10 éves állampapírokat nézve az olasz/német kamatfelár 135 bázispontra (1,35 százalék) emelkedett a választás hétvégéjét követő hétfőn, de ez is alatta marad az év elején látott 160 bázispontnak.

Nem kis meglepetésre a periférikus kötvények ára emelkedett, és a hozamuk 5 százalékkal csökkent. Normál esetben a periférikus eszközök teljesítménye összhangban van a közéjük tartozó egyes országok teljesítményével, de az ezzel ellentétes mozgások azt jelzik, hogy a befektetők nem igazán tartanak attól, hogy az olasz politikai instabilitás átterjed más országokra is.

„Jóllehet a mostani olasz választások nem bizonyultak jelentő eseménynek a pénzügyi eszközök piacának szereplői számára, azért érdemes elgondolkozni az európai kötvénypiac helyzetén” – hívja fel a figyelmet a szakértő.

Besegített az EKB

A volatilitás még mindig nem nőtt jelentősen. Ebben elsősorban az Európai Központi Bank (EKB) a ludas, amely nemrég közölte, hogy nem siet a mennyiségi könnyítés kivezetésével, mit ahogy a kamatemeléssel sem.

Az EKB március 8-án ül össze, de a piacnak az olasz választásokra adott reakcióiból úgy tűnik, hogy a befektetők nem számítanak héja jellegű fordulatra. Ha az EKB elkezdeni a monetáris politikájának szűkítését, az olasz állampapírok kockázata jelentősen megnőne.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Új norma

Megállapítható azt is, hogy a populizmus térhódítása már egyáltalán nem meglepő Európában, mondhatni ez az új norma. Olaszország nem az első, amely a populista pártok mellett tette le a voksát.

De még a populista pártoknak is figyelembe kell venniük a realitásokat, Olaszországban például azt, egyik párt sem szerzett többséget, a kormányzáshoz kompromisszumokat kell kötni, és vissza kell venni a kampány során elhangzott ígéretekből.

Amellett, hogy az EKB politikája egyfajta védőhálót jelent, sokan számítanak arra, hogy a következő hónapokban megnő az olasz állampapírok árfolyamesésének kockázata. De a teljes képhez hozzátartozik, hogy az olasz állampapírok vevői nagyrészt belföldiek, akik, mihelyst érezhetően nő a hozam, növelik a vásárlásaikat.

„Mindent összevetve, az olasz populizmus nem fogja bedönteni Európát.”