2024 február 28

Maszkos tüntetők lepték el a brit jegybankot

Szupercsütörtök és maszkos sztrájkolók

A kiszolgáló és a biztonsági személyzet háromnapos akciója idején lesz az úgynevezett szupercsütörtök: aznap ül össze a Bank of England monetáris politikai tanácsa és teszi közzé gazdasági helyzetelemzését és prognózisát.

A munkabeszüntetésben hozzávetőleg százötvenen vesznek részt, közülük tíz-húsz ember a 323 éves jegybank jelenlegi kormányzóját, Mark Carneyt mintázó álarcot viselve „őrzi” a sztrájkot a Bank of England impozáns londoni épületének bejáratánál.

A Munkáspárt felkarolta a tiltakozást

A Unite szakszervezethez tartozó munkavállalók azt mondták, a sztrájkkal akarnak tiltakozni a „nevetséges” bérmegállapodás ellen, amelyet a bank az érdekképviselettel való megállapodás nélkül rájuk erőltetett. A tiltakozó akciót a helyszínen biztosította támogatásáról a konzervatív kormány ellenzékének legfőbb erejét adó Munkáspárt vezető gazdasági politikusa.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

John McDonnell felszólította a jegybankot, hogy járjon elöl jó példával, és emelje az alkalmazottak fizetését. A Unite szerint a munkabeszüntetésről döntő szavazás résztvevői közül sokan kevesebbet keresnek évi 20 ezer fontnál (6,8 millió forintnál).

Nagy a nyomás

Theresa May kormányfőre közben egyre nagyobb nyomást gyakorolnak képviselők, hogy vessen véget annak a gyakorlatnak, miszerint a közszférában az inflációtól elmaradó, legfeljebb 1 százalékos lehet csak a béremelés.

A felső határt még 2013-ban állapították meg a költségvetési kiadások lefaragására. Noha a Bank of England független a kormánytól, az intézmény is elkötelezte magát a béremelések legfeljebb 1 százalékos mértéke mellett.

Ki fog engedni vajon?

A jegybank hangoztatta, hogy a Unite a mintegy 3600 alkalmazott alig 2 százalékának kérte ki a véleményét, és kiemelte, megvannak a terveik, hogy a sztrájk idején is hatékonyan tudjanak működni.

A pénzintézet szóvivője kijelentette, bármikor készek tárgyalni. A Unite viszont közölte, amennyiben nem tudják rendezni a bérvitát, a bank más részlegeiben dolgozó tagjaival is egyeztetni fog a további lépésekről.