Rendkívüli Hírek:

2024 február 24

Összehúzza nadrágszíját a brit költségvetés

Nem biztos, hogy elérik a kitűzött célt

A brit lap a keddi számában azt írta, Philip Hammond a költségvetésről és a gazdaság állapotáról szóló szokásos őszi parlamenti beszámolót fogja felhasználni erre. A júniusi előrehozott választások kampányában a kormányzó Konzervatív Párt elkötelezte magát az államháztartási többlet 2025-ös elérésére, a határidő kormányzati dokumentumokban is szerepel.

Philip Hammond azonban óvatosabban fogalmazott ennél, a The Times szerint pedig hamarosan arra kényszerülhet, hogy elismerje, a következő parlamenti ciklus vége, vagyis 2026-2027 előtt nem tudják elérni a célt. A lap szerint ennek oka részben a kiadások növekvő mértéke, valamint az, hogy a toryk nem tudtak többséget szerezni a törvényhozás alsóházában.

A közgazdászok egy része támogatja a tervet

Philip Hammond azonban továbbra is kitart az elődje, George Osborne által az államháztartási többletről kitűzött cél mellett. A The Times szerint sok közgazdász támogatja a határidő kitolását, az ahhoz való merev ragaszkodás ugyanis csak növelné az ország Európai Unióból való kiválása miatt amúgy is nagy bizonytalanságot.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Valószínű, hogy a pénzügyminiszter a jövőben sem fogja támogatni a kormányzati kiadások, elsősorban a fizetések növelését a közszférában, illetve csak akkor, ha megfelelőnek ítélt reformtervek kerülnek az asztalára – írta a lap.

Befoltozásra váró lyukak

A The Times emlékeztetett arra, több lyuk is keletkezett a költségvetésben, ezeket be kell foltozni. Köztük említette az Észak-Írországnak ígért plusz egymilliárd fontot, amely biztosítja a Konzervatív Pártnak a legnagyobb észak-írországi protestáns erő, a Demokratikus Unionista Párt (DUP) támogatását a kormányzáshoz.

A pénzügyminisztérium szerint adóemelés révén nem tudják növelni az államháztartási bevételeket, mert elég, ha a parlamentben mindössze hét képviselő az ellenzékkel szavaz, máris blokkolni tudják a költségvetési törvénytervezetet. A kiadások lefaragása is nehézkes, 2020 márciusáig ugyanis rögzítve vannak.

A kormány emellett kijelentette, a mostani parlamenti ciklusban nem akarja jobban visszanyesni a jóléti kiadásokat. A GDP-arányos államháztartási hiány a 2015-2016-os 3,8 százalékról 2016-2017-re 2,6 százalékra csökkent, a 2017-2018-as pénzügyi évben 2,9 százalékos, 2021-2022-re viszont már csak 0,7 százalékos lesz – ismertette a The Times.