2023 január 29

Javított az IMF az előrejelzéseken

További reformok hiányában a következő öt évben várhatóan átlagosan 3 százalékos lesz az éves növekedés az IMF szerint. Tavaly majdnem 5 százalékkal bővült Montenegró gazdasága. A Nemzetközi Valutaalap ugyanakkor arra is figyelmeztette Podgoricát, hogy csökkentenie kell a magas, a bruttó hazai termék 79 százalékát kitevő államadósságot.

Pozitívan értékelték ugyanakkor, hogy a költségvetés hiánya három évvel ezelőtt még a GDP egy százalékát tette ki, 2018-ban már 2 százalékos GDP-arányos többlettel lehetett számolni. A montenegrói kormány adóemeléssel, bizonyos szociális támogatások megvonásával és bérstoppal igyekezett csökkenteni a kiadásokat, ugyanis minden eszközt a kínai hitelből épülő, Szerbiát a bari kikötővel összekötő, 165 kilométeres autópálya első szakaszának építésére igyekezett fordítani.

Az IMF szerint lassítani kellene az építkezés ütemén, ugyanis a hatalmas költségek további ütéseket mérhetnek az amúgy is gyenge lábakon álló montenegrói gazdaságra. Dusko Markovic miniszterelnök és Srikant Seshadri, az IMF montenegrói küldöttségének a vezetője pénteken egyetértett abban, hogy a kormány utóbbi két évben alkalmazott pénzügyi stratégiája sikeresnek mondható.

Az IMF küldöttsége közölte, a következő időszakban kiemelt figyelmet fordít majd a montenegrói kormány nyugdíjreformra és a közszférában dolgozók számának csökkentésére tett intézkedéseire, valamint arra, hogyan hangolja össze Montenegró az adózási rendszerét az európai uniós standardokkal.