2024 május 22

Hosszú lesz az őszi szünet, így spórolj rá!

Ne a nagyszülőkre passzoljuk őket!

Természetesen a legolcsóbb megoldás, ha a nyugdíjas nagyszülőkre lehet bízni a gyereket. Ha ez nem lehetséges, érdemes több családnak összefogni. Ha mindenki csak egy szabadnapot vesz ki, de bevállalja az ismerősök gyerekeit is, a kicsiknek máris adott a jó program, és a szülőknek sem megterhelő, mert csak egy napra maradnak távol a munkahelyüktől.

Aki megengedheti magának, hogy a nyári szünet után egy újabb egy hetes táborra befizesse gyermekét, számos lehetőség közül választhat. Többféle tematikával – például matematika, kapustábor, zootábor – is hirdetnek programokat az ország több pontján, 16 ezertől 55 ezer forint közötti áron.

Sokan mennek ősszel nyaralni

A Medián 2012-es felmérése szerint a szezonális turizmus ideje lejárt. Vagyis míg korábban a magyarok számára egyenlőségjel volt az utazás és a nyaralás között, ma már egy év alatt több utazást is terveznek a családok. Így sokan az őszi szünetre időzítik a családi nyaralást, bár az utószezoni árakhoz képest az őszi szünet idejére mindig megemelkednek a költségek. Érdemes az interneten körülnézni, több kuponos akció van, illetve közösségi vásárlói felületen is találhatunk kedvező utat, valamint a last minute akciókat is érdemes kihasználni.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Gondoljunk másképp kedvenc úti céljainkra! Például a Balaton ősszel is gyönyörű és kirándulni, a tó körül biciklizni ősszel még kellemesebb, mint kánikulában. Attól függően, az ország mely részében lakunk, szervezhetünk csillagtúrákat. Készítsünk költségvetést, mert kiderülhet, ha nem foglalunk szállást, hanem minden nap otthonról indulva fedezünk fel egy új kirándulóhelyet, az utazási költségek ugyan magasabbak, de bőven alatta maradnak a szállásköltségnek.

Bankkártyával fizetnél a szünetben? Nézd meg a lehetőségeket!

Jól járunk, ha nagycsaládosok vagyunk

Hasonlítsuk össze az egyes utazási formák közötti árakat: mennyi lenne a benzinköltség, ha saját autóval utazunk, illetve mennyibe kerül a családnak, ha a közösségi közlekedést vesszük igénybe. A MÁV például 90 százalékos árkedvezményt ad a nagycsaládosoknak.

„Időben érdemes megtervezni az őszi szünetet, nemcsak a programokra, de a várható költségekre is figyelve. Másfél hét alatt akár 100 ezer forintot is kiadhat egy négytagú család, ami a hónap hátralévő részében megszorításokhoz vezethet” – mondta Horváth Magyary Nóra, a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő zsűritagja.

Hozzátette, hogy legyen szó kirándulásról, wellness üdülésről vagy külföldi útról, ugyanazokat a tényezőket kell végig gondolni: mennyi a szállásköltség, mibe kerül a közlekedés, az étkezés, milyen belépőkkel vagy más, extra kiadásokkal lehet előre tervezni. Ha ezeket átgondoljuk, a család anyagi lehetőségeit figyelembe véve tartalmas időtöltést szervezhetünk.