2024 május 27

Fontos lenne a tej áfájának csökkentése

A Tejágazati tendenciák és kilátások címmel összehívott II. tejágazati konferencián Feldman Zsolt a jövedelem ingadozásának kiküszöböléséhez elengedhetetlennek nevezte a szervezettséget. Ennek eléréséhez a szeptember elsejétől hatályba lépett törvény is segítséget jelent – tette hozzá. „Ez a törvény javítja a termelők alkupozícióit, de célja még a termékfejlesztések és a forgalmazás elősegítése, a piac átláthatóságának javítása, valamint az is, hogy jobb legyen az információáramlás” – mutatott rá a helyettes államtitkár.

Kifejtette: a tejágazat közép- és hosszú távú szabályozását megalapozni hivatott, úgynevezett „Tejcsomag” elősegíti majd az élelmiszerláncok kialakulását és ezáltal kiegyensúlyozottabb jövedelemeloszlást tesz lehetővé. A csomag eleme még a szerződéses kapcsolatok szabályozása, az eredetmegjelölés vagy például a földrajzi árujelzés. A rendezvény másik kiemelt témája a tejkvóta rendszer 2015-ös kivezetése volt. A változásra időben fel kell készülni, és akkor a magyar ágazati szereplők nyertesei lehetnek a változásnak.

Szabó Márton agrárközgazdász előadásában rámutatott: a kvóta bevezetésének célja a tejtermelés visszaszorítása volt. Számos negatív hatása közül az egyik volt a hatékonyan termelő országok növekedésének akadályozása. Úgy vélte, lesznek olyan államok (Németország, Dánia, Hollandia), amelyek a kvóta megszűnése után növelni fogják termelésüket és a felesleg egy részének értékesítése fenyegetést jelent a magyar tejpiac számára.

Hozzátette, azon országok, ahol fejlett a feldolgozás és a marketing, fenntarthatják termelési volumenüket. „Magyarország számára ez esély lehet arra, hogy a gyengébb teljesítőképességű szomszédos államokban (Csehországban, Szlovákiában, Romániában) növelje piaci részesedését. Ehhez megfelelő menedzsment-szemlélet, jó takarmánygazdálkodás és termelő-feldolgozó kapcsolat szükséges” – mondta. Istvánfalvi Miklós, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy nem elég csak a 2015-ös váltásra koncentrálni, a legfontosabb cél a piaci pozíciók megerősítése úgy, hogy az import és az illegális termékforgalom jelentősen visszaszoruljon. Ehhez elengedhetetlen az alapvető élelmiszerek, így a tejtermékek általános forgalmi adójának 5 százalékra csökkentése – hangsúlyozta a terméktanács elnöke.