2023 március 24

Erősödött a Munkáspárt a brit választások előtt

Szigorítanának a konzervatívok

A legnagyobb brit közvélemény-kutató hálózat, a YouGov új felmérése szerint – amely a The Sunday Times című konzervatív vasárnapi lap megbízásából készült – a konzervatívokra most 44 százaléknyian szavaznának, egy százalékponttal kevesebben, mint egy héttel korábban, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt ugyanakkor 3 százalékponttal 35 százalékra növelte szavazótáborát. A YouGov hangsúlyozza, hogy a Konzervatív Párt 9 százalékpontos előnye a legkisebb a választási kampány kezdete óta.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”103″]

A június 8-ára kiírt parlamenti választások bejelentése után nem sokkal a YouGov még 19 százalékpontos előnyt mért a konzervatívoknak. Ez elég lett volna ahhoz, hogy a Konzervatív Párt létszámfölénye a jelenlegi 17 főről 114-re bővüljön az összes többi frakció együttes létszámához mérve a 650 tagú londoni alsóházban.

A YouGov új vizsgálatában kimutatott támogatottsági előny azonban a brit választási rendszer alapján 46 fős alsóházi konzervatív létszámfölényt eredményezne. Ez szintén kényelmes többség lenne, de elmaradna a konzervatívok által remélt földcsuszamlásszerű győzelemtől.

Emelkedő népszerűség

A Munkáspárt népszerűsége a kampány kezdete óta folyamatosan emelkedik: a Labour támogatottsága a választások múlt havi kiírása után még csak 24 százalék körül mozgott.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A The Sunday Times kommentárja szerint a konzervatívok táborának érzékelhető fogyatkozásában része volt a Konzervatív Párt minap közzétett választási programjának is, amelyben az időskorúaknak járó állami szociális ellátás egyes elemeinek szigorítása is szerepel. A program egyebek mellett rászorultsági vizsgálathoz kötné a téli fűtési hozzájárulás folyósítását.A YouGov felmérése szerint a módosítási terveket a brit választók 35 százaléka támogatja, 40 százalék viszont ellenzi.

Megosztja az embereket a nyugdíj-reform

Egy másik közvélemény-kutató cég, a Survation, amely a Mail on Sunday című konzervatív vasárnapi tömeglap számára végezte el országos felmérését, 46 százalékos támogatottságot mutatott ki a Konzervatív Pártnak; a Munkáspártra e vizsgálat szerint 34 százalék voksolna.

A Survation által mért 12 pontos konzervatív előny 5 pontos csökkenés egyetlen hét alatt, a cég múlt heti felmérésében ugyanis a Konzervatív Párt még 17 százalékpontos előnnyel vezetett a Labour előtt.

A mostani vizsgálat szerint a brit választók 28 százaléka támogatja, 47 százalék ugyanakkor elveti az időskori szociális ellátás finanszírozásának reformterveit.