2023 január 31

Ennyi maradt a tüzijátékból

Tájékoztatásuk szerint január elsején reggel 6 órakor kezdte meg a takarítást a közterület-fenntartó 15 munkagépe és 550 dolgozója. A Belvárosban, a Váci utcában, a Kis- és Nagykörúton, valamint Boráros téri, Ferenc körúti, Blaha Lujza téri, Nyugati téri, Kálvin téri, a Deák téri, valamint az Astoriánál lévő aluljáróban és környékükön a munkát kora délutánra fejezték be. A hulladékszállítás rendjében nem volt változás. A szerdán esedékes területekről január elsején is elszállították el a szemetet, illetve a szelektív hulladékot.

Kétszáz bejelentés

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálatának tájékoztatása szerint szilveszter éjjelén, kedd este 6 óra és szerda reggel 6 óra között 201 bejelentés érkezett a rendőrségre pirotechnikai eszközök használatával kapcsolatban. Rendőri intézkedésre 30 esetben volt szükség. A rendőrök nyolc ember ellen szabálysértési feljelentést tettek, két emberrel szemben helyszíni bírságot szabtak ki, két esetben figyelmeztették a szabályszegőket. Rongálás elkövetése miatt két eljárás indult ismeretlen tettes ellen.

Országszerte több pirotechnikai eszköz miatt keletkezett tűzhöz is riasztották a tűzoltókat szilveszterkor – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. 

Főváros, Pest megye

Budapesten a XVIII. kerületben egy nem üzemszerűen működtetett tűzijáték doboza gyulladt meg. Az egység kiérkezése előtt az összes pirotechnikai termék megsemmisült, így a tűzoltók a még égő, izzó részeket oltották el.

szilveszteri_buliPest megyében kedden késő este Érden egy családi házas övezetben öt darab öt méter magas tuja és egy kerti tároló ponyvája égett le tűzijáték miatt. A tulajdonos az érdi tűzoltók kiérkezése előtt a rendőrség segítségével eloltotta a tüzet. Nem sokkal éjfél előtt pedig Gödön egy épület mellett tárolt dobozok és fadarabok kaptak lángra feltehetően tűzijáték miatt.

Vidék

Baranya megyében Pécsett két tűzeset is történt. Kedd este egy társasház második emeleti lakásának erkélyén keletkezett tűz pirotechnikai eszközök miatt. A klímaberendezés és egyéb tárgyak kaptak lángra. A beavatkozó egység kihúzós létrával tudta megközelíteni, majd eloltani a tüzet. Az ingatlanban senki nem tartózkodott, a tűz a lakás belső terét nem érintette, és máshová sem terjedt át.

Majd szerda hajnalban ismét erkélytűzhöz riasztották a pécsi hivatásos tűzoltókat. Egy tízemeletes épület első emeleti lakásának erkélyén a berendezési tárgyak, szekrény és dobozok égtek, emellett a nyílászárók és az erkélyajtó is károsodott a tűzben. Mivel nem nyitottak ajtót, az egység “csak károkozással” tudott bejutni a lakásba, ahová a tűz szerencsére nem terjedt át. A környéken felszerelt térfigyelő kamerák felvételei alapján a rendőrség megállapította, hogy a ház előtti téren a tűz keletkezését megelőzően ismeretlenek tűzijátékot tartottak, vagyis a tűz pirotechnikai eszközök használatára vezethető vissza.

Zalaegerszegen egy lakóház előtti tuja gyulladt ki egy tűzijátéktól kedd este. Ugyancsak feltehetően tűzijáték miatt égett le Szegeden egy lakóépület elé ültetett tujasor is. A Fejér megyei Enyingen egy élelmiszer áruház parkolójában lévő szelektív hulladékgyűjtő gyulladt ki még kedden délután, szintén pirotechnikai eszközök miatt. Veszprém megyében Várpalotán szerdán kora hajnalban pirotechnikai eszközök okozta tűzben égett le egy papírtároló és a benne lévő papír – olvasható az OKF közleményében.