2023 február 03

Elégedett az IMF Ciprussal, utaltak is nekik egy keveset

ciprus_terkepen_130318Az IMF összesen 1,3 milliárd dollárral járul hozzá a 10 milliárd eurós nemzetközi segélycsomaghoz, amiből a mostani részlettel együtt már csaknem 340 millió dollárt folyósított a washingtoni székhelyű szervezet.

A szigetország tavasszal fordult pénzügyi támogatásért a nemzetközi hitelezőkhöz, és három év alatt 10 milliárd euró (13,7 milliárd dollár) kedvezményes kölcsönt kap. Ebből 9 milliárd eurót az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM), 1 milliárd eurót pedig a Nemzetközi Valutaalap biztosít.

Görögország, Írország és Portugália után Ciprus volt a negyedik euróövezeti ország, amelyet nemzetközi hitelcsomaggal segítettek ki a pénzügyi válság következményeinek elhárításában.

A ciprusi gazdaság a tavalyi 2,4 százalékos visszaesés után az idén várhatóan 7 százalékkal csökken. A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő november közepén megerősítette Ciprus hosszú futamidejű külső és hazai államadósságának messze befektetésre ajánlott szint alatti “B mínusz/CCC” szintű besorolását. Ekkor a Fitch úgy vélte, hogy Ciprus gazdaság még legalább három évig zsugorodik, így 2016-ban is 1,5 százalékos gazdasági visszaesést vár.