2023 január 31

Az arany is belebukott ebbe az évbe

“2013-ban az arany elvesztette a ragyogását, mint befektetési eszköz” – összegezte a helyzetet Jeffrey Wight, a H.C. Wainwright befektetési bank ügyvezető igazgatója.

A piaci helyzet nagyot változott azoknak a befektetőknek a szemében, akik 2011 után is ragaszkodtak az aranyportfóliójukhoz, abban reménykedve, hogy olyan dinamikusan fog nőni az aranyár, mint 2001 és 2011 között. Az arany unciánkénti ára a határidős piacokon az ezredforduló előtt még csak 252 dollár volt, de 2011 második felében 1907 dolláron is állt, mostanra viszont 1203 dollárra csökkent.

Szörnyű jövőt vízionálnak a pesszimisták

Julian Phillips a GoldForecaster.com alapítója szerint 2013 “rendkívüli év volt az arany számára”. Az év elején még 2000 dolláros árfolyamot is elképzelhetőnek tartottak, 2014-re viszont már 1000 dolláros árfolyamot is jósolnak a pesszimistább elemzők.

“Az év jól kezdődött az ázsiai kereslet kedvező emelkedésével. De később az Egyesült Államok gazdasági növekedése gyorsulásának lehetősége megmutatta az amerikai intézményi befektetőknek, hogy potenciálisan nagyobb profitok vannak a részvénypiacon” – magyarázta Phillips.

Felpörgött a részvénypiac az arany kárára

A befektetők arany helyett részvényeket vettek, és az aranyár 29 százalékos csökkenéséhez képest az S&P 500-as tőzsdeindex éves szinten 27 százalékot emelkedett. Az arany akkor se tudott megerősödni, amikor nőtt a piaci bizonytalanság az amerikai kormányzat ideiglenes leállása, vagy a Federal Reserve kötvényvásárlási programja miatt.

India is keresztbe tett a nemesfémnek

További kedvezőtlen fordulat volt, hogy India, a világ legnagyobb aranyimportáló országa 2013-ban importvámot vezetett be az aranyra. Az aranyra 10 százalékos, az arany ékszerekre 15 százalékos vámot vetettek ki, így a behozatal az előzetes számok alapján 40 százalékkal csökkent.

Az aranyár 2014-es alakulásáról erősen megoszlanak az elemzői vélemények. Egyesek az 1000 dollár alatti árszintet se tartják lehetetlennek, mások szerint, ha lassul a gazdasági növekedés az USA-ban, akkor akár 1500 dolláros árszint is jöhet. A mértéktartóbb becslések közé tartozik a J.P. Morgan londoni elemzőinek prognózisa, ők 2014-ben unciánkénti 1263 dolláros átlagárral számolnak.