2024 június 16

Egyedülálló pénzügyi laboratórium a Corvinuson

A Magyar Tudomány Ünnepe eseménysorozat részeként ünnepélyes megnyitón adták át a Budapesti Corvinus Egyetemen a frissen elkészült Pénzügyi Laboratóriumot, a „Corvinus FinLab”-et.

Befektetés-elemzés és kockázatkezelés

A Labor létrehozásának egyik fontos célkitűzése az, hogy előmozdítsa a magyar közgazdasági-pénzügyi szakemberképzés minőségének hosszú távú fejlesztését és hozzájáruljon a pénzügyi piacok “demisztifikációjához”. Fejlessze a hallgatók pénzügyi kultúráját, ösztönözze a befektetői gondolkodást, a személyes pénzügyi döntések megalapozását és a vállalkozói szemléletet, valamint életközelivé tegye a befektetés-elemzést és a kockázatkezelést.

A hosszú távú tervek között szerepel, szintén amerikai mintára, egy hallgatók által menedzselt befektetési alap létrehozása is, ahol a hallgatók elemzései alapján valódi pénzeket kezelnek és ahol a diákok látják el a kapcsolódó stratégiai, szervezési, humánerőforrás-fejlesztési, számviteli, jogi feladatokat is – a gyakorlatban alkalmazva mindazt, amit az Egyetemen megtanulnak.

Kereskedési terem

A helyiséget a Pesti Campus bocsátotta rendelkezésre. A Gazdálkodástudományi Kar a szakképzési támogatás terhére Bloomberg előfizetést vásárolt két évre, valamint saját forrásból átalakította a terem hűtési rendszerét. Az Informatikai Szolgáltató Központ biztosította a számítógépeket és a műszaki támogatást. A Gazdálkodástudományi Kar HÖK választmánya megszavazott egy 1 millió forintos támogatást, amit a laboratóriumban elhelyezett, az oktatásban használt legújabb angol nyelvű pénzügyi könyvek megvásárlására lehet fordítani. Az általános felsőoktatási forrásszűke és az eszközbeszerzési korlátozások miatt a belsőépítészeti tervezésre, a bútorokra, a kijelzőkre, egyéb informatikai és design eszközökre szponzori támogatást vontak be.

Kölcsönös előnyök

Berlinger Edina a Befektetések és Vállalati Pénzügyi Tanszék Alapítványának elnöke és a tanszék vezetője elmondta: a Pénzügyi Laboratórium szponzorai nemcsak azzal segítették a fejlesztést, hogy jelentős pénzbeli támogatást nyújtottak, ami nélkül a laboratórium nem jöhetett volna létre, hanem ezen felül aktívan részt vettek a koncepció kialakításában és a kapcsolódó tananyagfejlesztésben is. A szponzorok nem titkolt célja többek között az volt, hogy biztosítsák folyamatos hozzáférésüket a legképzettebb, legtehetségesebb és legambiciózusabb hallgatói réteghez.

Az exkluzív számítógépes Pénzügyi Laboratóriumot úgy alakították ki az Egyetem Központi Könyvtárának üvegfalú termében, hogy a belépő úgy érezze magát, mintha egy nagy pénzügyi intézmény kereskedési termében lenne. A kétmonitoros munkaállomásokon 15 perces késleltetéssel lehet nyomon követni a világ valamennyi nagy tőzsdéjén zajló kereskedést, a legkülönbözőbb gazdasági híreket és rendelkezésre áll a piacok minden fontos jellemzőit tartalmazó, esetenként több évtizedre visszanyúló historikus Bloomberg adatbázis is. A Közép- és Kelet-Európában egyedülálló létesítmény kialakításához az Egyesült Államok olyan vezető egyetemei szolgáltak példaként, mint a Richmond és a Bentley.

A belső kialakítás támogatja a modern oktatásban kulcsfontosságú dinamikus csoportmunkát, a széleskörű vizualizációs, statisztikai és adatbányászati eszközök alkalmazását és a szimulációs játékokat. Amikor éppen nincs a teremben tanóra, a hallgatók egyéni munkájukhoz, házi feladatok megoldásához, diplomamunkák elkészítéséhez használhatják a terminálokat, amihez folyamatos konzultációs lehetőséget biztosítanak a Befektetések és Vállalati Pénzügy Tanszék oktatói és demonstrátorai.

A Laboratórium szponzorai: Budapesti Értéktőzsde, OTP Bank, Equilor, McKinsey, MSCI, Morgan Stanley.