2024 április 24

Csóró olaszok rosszabbul öltöznek, mint 20 éve

Az olaszok szegényebbek mint öt évvel ezelőtt. Rosszabbul öltöznek mint húsz évvel ezelőtt. Kevesebb marhahúst esznek, nem vesznek több autót. Annyira takarékoskodnak, hogy még a presszókban fogyasztott reggeli kávéról, cappuccinóról is lemondtak – kommentálta a Confcommercio adatait a La Repubblica napilap. Az újság hozzátette, „az utóbbi tíz évben Olaszország gazdasági fejlődése az afrikai Zimbabwéval volt egyenlő, ezért nehéz az olaszoknak Németország életszínvonaláról álmodni”. A Confcommercio kereskedelmi szövetség felmérése az olaszok fogyasztását vizsgálta . A számok azt mutatják, hogy 2008 óta minden olasz család jövedelme átlagosan évi ötezer euróval csökkent.

Ez magyarázza a fogyasztás zuhannásszerű esését. Az idei fogyasztás máris 3 százalékkal alacsonyabb a tavalyinál. Ilyen fogyasztási trendet Olaszországban utoljára 1946-ban mértek – hangoztatta a Confcommercio. 2008 óta az olaszok fogyasztása 6,5 százalékkal csökkent, ami „jelentős lemondásokhoz vezetett a hétköznapi élet minden területén” – hangoztatta a sajtó. Tavaly valamivel több mint fél millió lakást vásároltak Olaszországban, annyit mint 1998-ban. Tavaly az olasz autósok átlagban fejenként kevesebb mint 8 ezer kilométert vezettek, utoljára ennyire keveset 1984-ben használták járműveiket. Élelmiszerre 2011-ben az olaszok annyit költöttek mint 1997-ben.

A becslések szerint az idén alig másfél millió gépjárművet vesznek Olaszországban, egy millióval kevesebbet mint tíz évvel ezelőtt. Utoljára ennyi autót 1979-ben vettek az olaszok, de akkor az új autók fele még Fiat volt, és a torinói autógyár olasz üzemeiben 250 ezren dolgoztak. Ma az olasz Fiat-munkások száma nem éri el a 30 ezret – írta az újság.