2023 november 28

Az adóbevételek segítették az államháztartást

Kedvező tendenciák

Az idén január-áprilisban a halmozott hiányon belül a központi költségvetés 100,3 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 61,1 milliárd forintos deficittel zártak, az elkülönített állami pénzalapok pedig 39,9 milliárd forintos többletet értek el.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”103″]

A közleményben kitértek arra, hogy a meghozott kormányzati intézkedéseknek köszönhetően folytatódnak a kedvező tendenciák az államháztartásban.

Közölték: az idei és a tavalyi első négy hónap egyenlegének különbsége elsősorban annak tudható be, hogy idén áprilisban a költségvetés bevételei elsősorban az általános forgalmi adóból nagyobbak voltak.

Fehéredik a gazdaság

Az NGM szerint a tavaly novemberi hatéves bérmegállapodás – a minimálbér 15, a szakmunkás minimálbér 25 százalékos emelése – a magasabb bérkategóriába tartozók fizetését is emelte. Ez nemcsak a foglalkoztatáshoz köthető adóbevételekben (személyi jövedelemadó, nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulékok) jelenik meg, hanem a fogyasztás bővülésén keresztül is, mivel érezhetően több pénz marad a családok pénztárcájában – hangsúlyozták a közleményben.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Változatlanul megfigyelhetőek a kormány gazdaságfehérítő intézkedéseinek hatásai, a Magyarországot jogosan megillető uniós támogatások utólagos megtérítései, valamint a költségvetésben megjelenő egyszeri bevételek (például a termőföld-értékesítés). Az előző év azonos időszakához képest főként a szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok uniós kiadásai alakulnak magasabban, amelyeknek csaknem teljes összege már a 2014-2020-as programokhoz kapcsolódik. Ez érdemben járul hozzá Magyarország erősödéséhez – emelték ki.

Teljesíthető a hiánycél

Az NGM közleményében kitérnek arra, hogy már az Országgyűlés előtt van az idei büdzsé módosítása, amely költségvetési forrást teremt az időközben meghozott gazdaság- és társadalompolitikai intézkedések finanszírozásához. Mindezt úgy, hogy a pénzforgalmi hiány nem emelkedik és az államadósság tovább csökken.

Az uniós módszertan szerinti 2,4 százalékos hiánycél ugyancsak biztonsággal teljesíthető – hangsúlyozzák az NGM közleményében.