2023 január 27

Piaczárás után jön a Tesla reportja – Kihúzhatja a csávából?

Az elektromos járműgyártó Tesla a negyedik negyedéves eredményekről szerdán, piaczárás után tervez beszámolni. A piac nagyon ridegül bánt a részvénnyel, 2022-ben 65%-ot veszített az értékéből az “informatikai” vállalat.

A várakozások

Eredmény: 1,13 dollár részvényenként. Bevétel: 24,16 milliárd dollár. Az előző negyedévben a Tesla 17,72 milliárd dolláros bevételt és 2,52 dolláros részvényenkénti korrigált eredményt jelentett.

Rekordok rekord hátán, mégsem elég

A hónap elején a Tesla a 2022-es negyedik negyedévre vonatkozóan olyan járműszállítási és gyártási számokról számolt be, amelyek új rekordot jelentettek a vállalat számára. Ennek ellenére is elmaradtak a vállalat céljaitól és az elemzői várakozásoktól. A piac leértékelte a részvényt, érdekesen reagálva arra, hogy a cég csökkentette járműinek árait.

A Tesla 405 278 jármű kiszállításáról és 439 701 jármű gyártásáról számolt be a 2022. december 31-én zárult időszakban. Az egész éves kiszállítások mintegy 1,31 millió darabot tettek ki, ami rekordot jelent a Tesla számára, miután a vállalat megkezdte a termelést a texasi Austinban és a németországi Brandenburgban található új gyáraiban.

Tavaly Musk a YouTube-ra júniusban felkerült, a tulajdonosok klubjának adott interjúban a gyárakat “pénzégető kemencékhez” hasonlónak nevezte.

A Tesla 2023-ban világszerte folytatta autóinak árcsökkentését, ami felzaklatta az amerikai és kínai vásárlókat, akik nemrég még magasabb áron vásároltak új Teslákat, és azonnali árcsökkenést váltott ki a használt Teslák áraiban.

Elmondhatod a véleményed

A Tesla a Say.com nevű weboldalon keresztül várja a kérdéseket a report közzététele előtt a lakossági és intézményi befektetőktől egyaránt.

A befektetők ezen az oldalon többek között arra kíváncsiak, hogy a közelmúltbeli árcsökkentések milyen hatással lesznek a Tesla autóipari bruttó árrésére, hogy a vállalat 2023-ban mennyire számít autóinak értékesítési növekedésére, és hogy a Tesla mikor tervezi a régóta halogatott, sci-fi ihlette Cybertruck nevű pickup teherautójának tömeggyártásának és szállításainak megkezdését.

A részvényesek 2022 negyedik negyedévében a Tesla részvények árfolyamának csökkenése közben is válaszokat kerestek a Teslától és Elon Musktól az autógyártó szándékairól. A Tesla részvényeinek árfolyama az elmúlt hat hónapban több, mint 40%-ot esett.

Lehet ennyi mindenre figyelni?

Musk jelenleg megosztja idejét, figyelmét és erőforrásait a Tesla, a SpaceX, a védelmi vállalat, amelynek vezérigazgatója, és a Twitter, a nemrégiben felvásárolt közösségi médiavállalkozás között.

A sztárvezér tavaly több milliárd dollár értékben adta el Tesla-részvényeit, köztük 3,6 milliárd dollárt a negyedik negyedévben, részben azért, hogy finanszírozza a Twitter-üzletet, amely 2022 október végén zárult le. Azonnal kinevezte magát “Chief Twitnek”, azaz vezérigazgatónak.

Amióta átvette a Twittert, átfogó változtatásokat hajtott végre az üzletben és a szolgáltatásban, többek között lehetővé tette, hogy a platformról véglegesen felfüggesztett emberek újra online lehessenek.

Musk Twitteren tett lépései és a közösségi médiaplatformon tett politikai nyilatkozatai Musk és a Tesla hírnevének erőteljes romlásával korreláltak, különösen a liberális vagy nagyon liberális beállítottságú emberek körében az Egyesült Államokban – derül ki a YouGov CNBC-vel megosztott kutatásából.

Forrás: cnbc.com