2023 december 03

Nem tetszik a kínai autókra kivetett védővám a BMW-nek

A kínai járművekre kivetni tervezett uniós büntetővámokkal szembeni várható ellenlépések hátrányos következményeire figyelmeztetett pénteken Walter Mertl, a BMW pénzügyi igazgatója.

Az ellenlépéseknek valószínűleg jóval nagyobb hatása lenne mint maguknak a büntetővámoknak – mutatott rá. Hozzátett, egyoldalú vámok gyakorta nem maradnak egyoldalúak és az ellenlépéseknek sokkal nagyobb hatása van. „Az ellenreakció olyan lehet, mint egy bumeráng, amely nagyobb, mint amit eredetileg elképzeltünk” – mondta Mertl. Az EU Bizottság szerint az európai autóipart a Kínából származó olcsó elektromos autók veszélyeztetik. Ezért fontolóra vette dömpingellenes vámok kivetésének lehetőségét. A vizsgálat várhatóan jó egy évig fog tartani.

A pekingi kormány élesen bírálta ezt a lépést. A Német Ipari és Kereskedelmi Kamarák Szövetsége (DIHK) aggodalmát fejezte ki egy kereskedelmi háború miatt, és az autóipar is a szabad kereskedelem mellett érvelt. A BMW és a többi német autógyártó számára Kína most a legfontosabb egységes piac, a BMW az iX3-at onnan exportálja Európába, jövő évtől pedig az elektromos Minit is. A francia Renault és Stellantis autógyártók viszont a Bernstein Research szakértői szerint az EU lépésének nyertesei lehetnének, mert számukra az enyhítené a piaci versenyt. Ugyanakkor az ellenintézkedéseknek kevésbé lennének kitéve, mivel Kínában alig van üzletük. Mertl bizakodó a BMW a kínai üzletetét illetően -ismeretette  a távirati iroda.

Az első fél évben az eladások jobban nőttek a piaci átlagnál, és úgy tűnik, hogy a BMW továbbra is az átlag felett fog tudni teljesíteni. „Az európai rendelésállományunk pozitív, különösen az elektromos autók esetében” – mondta a pénzügyi igazgató. A müncheni székhelyű vállalat nyáron megemelte az eladásokra és az eredményességre vonatkozó előrejelzését. Összességében a BMW globális eladásai a harmadik negyedévben és az első kilenc hónapban valószínűleg több mint öt százalékkal nőttek. A BMW november elején mutatja be a harmadik negyedévre vonatkozó számait. „Jó számokat fogunk tudni bemutatni” – mondta Mertl.