2024 május 20

Visszatér Európába a General Motors

A General Motors a Cadillac Lyriq-kel kezdi meg európai visszatérését, az elektromos modell először Svájcban lesz kapható.

A General Motors a Cadillac Lyriq SUV e heti svájci bemutatójával kezdi meg visszatérését az európai piacra. A GM kizárólag elektromos autókat fog kínálni az európai piacokon. Az amerikai autógyártó-óriás az Opel és a Vauxhall 2017-es eladása után vonult ki Európából és az Egyesült Királyságból. A General Motors csak a Cadillac és a Chevrolet Corvette modellek korlátozott importját tartotta fenn.

2021-ben azonban új európai részleget hozott létre a General Motors. Ennek a központja a svájci Zürichben van. Az autógyártó azóta folyamatosan készül az európai visszatérésre, a tervek szerint csak teljesen elektromos autókkal térnek vissza.

A GM október 6-án, pénteken kezdte meg a Cadillac Lyriq SUV értékesítését Svájcban. A tervek szerint a következő két évben további öt országban terjeszkednének. Először Franciaország, majd Svédország következhet.

A Lyriq a Mercedes-Benz és a BMW riválisaként érkezik. 82 000 svájci frank lesz a listaára Svájcban. A nagyméretű SUV 102 kWh-s akkumulátorral rendelkezik, amely akár 530 kilométeres hatótávolságot is biztosíthat, a teljesítménye pedig 521 lóerő.

A GM elkötelezte magát amellett, hogy 2035-re világszerte csak teljesen elektromos járműveket fog kínálni. Az autógyártó nagy összegeket fektetett be az új Ultium EV platform fejlesztésébe, amely többek között a Lyriq és a GMC Hummer EV alapját is adja.

General Motors elektromos autó

Forrás: Autocar

Borítókép forrása: www.shutterstock.com