2024 február 21

Elkészült a négymilliomodik Suzuki Esztergomban

Elkészült a 4 milliomodik autó a Suzuki esztergomi gyárában, a társaság az idén 130 ezer autó gyártását tervezi. A 2023. évi 160 ezer után – közölte a Magyar Suzuki Zrt.

Krisztián Róbert vezérigazgató-helyettes a gyárban újságírók előtt felidézte, hogy a japán autógyártó magyarországi telephelyén a termelés 1992-ben indult el. A Suzuki az elmúlt időszak alatt 2 milliárd euró befektetést hajtott végre Esztergomban. A telephelyen a kezdetektől az autógyártás teljes folyamatát végzik, a fejlesztés folyamatos. A vezérigazgató-helyettes jelezte: a tulajdonos egyre több feladatot telepít magyarországi cégéhez. A magyar mérnökök hangsúlyos szerepet vállalnak a prototípusok és a gyártástechnológia fejlesztésében is. Az elmúlt mintegy 30 év alatt 7-féle modell készült Esztergomban, és jelenleg a Vitara és az S-Cross gyártása folyik. Az itt készült járműveket a világ 123 országába exportálják.

A Magyar Suzuki Zrt. 2022-es pénzügyi évében az összes értékesítési nettó árbevétele 2,14 milliárd euró volt. Ebből 271 millió euró belföldi, 1,87 milliárd euró exportértékesítésből származott. A magyarországi értékesítés 2,3 százalékkal, az exportárbevétel 26 százalékkal bővült ebben az évben. Az adózás utáni nyereség 22,7 millió euró volt. A Datahouse adatai szerint a Suzuki márka 12 167 új autót helyezett forgalomba Magyarországon 2023-ban. Ezzel a részesedése a magyarországi újautópiacon 11,3 százalék. A 4 milliomodik autó egy GLX felszereltségű Vitara modell, elefántcsont-kozmikus fekete gyöngymetál színben – ismertette a távirati iroda.