2023 január 31

Amerikára figyelnek ma Európában is

Múlt héten a nyugat-európai tőzsdék a legjobb teljesítményüket produkálták április óta, hála a német lakossági és üzleti bizalom erősödésének, valamint a kedvező amerikai harmadik negyedéves GDP-növekedési adatnak. Az elemzők szerint hétfőn kitarthat a pozitív befektetői hangulat, habár az ünnepek közelsége miatt a kereskedés volumene valószínűleg alacsony lesz.

tőzsde 130425Az IG vezető piackutatója, Chris Weston szerin a nyugat-európai országokban kevés olyan gazdasági esemény lesz, amely hétfőn hatással lehetne a tőzsdékre. A befektetők ennek megfelelően jobban fókuszálhatnak az amerikai gazdasági hírekre, például a személyi jövedelem havi változására.

A nyugat-európai országok állampapírjainak hozamai vegyesen változhatnak. Az olasz gazdaság a megerősödés jeleit kezdte mutatni, de előző héten néhány ipari termelői adat újra elbizonytalanított a befektetőket. Ezzel szemben az Egyesült Királyság iránt nőtt a piaci bizalom, mert a statisztikai adatok felülvizsgálata azt mutatta, hogy mégse volt jelentős gazdasági visszaesés az év során.

A nyugat-európai értéktőzsdék pénteken erősödéssel zártak. A londoni FTSE-100 index 0,33 százalékkal emelkedett és 6606 ponton zárt. A frankfurti DAX-30 0,69 százalékkal erősödött és 9400 ponton fejezte be a napot. A párizsi CAC-40 mutatója 0,40 százalékkal emelkedett és 4193 ponton zárt.