Rendkívüli Hírek:

2024 február 24

A kiskereskedelem hajtja a német gazdaságot

A német szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) hétfőn közzétett előzetes adatai szerint a kiskereskedelmi forgalom az árhatások kiszűrésével 1,5 százalékkal növekedett tavaly júniushoz képest. Elemzők 2,7 százalékos emelkedésre számítottak a májusban mért kiemelkedően magas, 4,9 százalékos növekedés után. A kiskereskedelmi forgalom nominálisan – árhatások kiszűrése nélkül – 3,1 százalékkal nőtt júniusban az egy évvel korábbihoz képest.

Tavaly júniusban 26 napon, idén viszont 25 napon voltak nyitva az üzletek. Naptári és szezonális kiigazítással számolva júniusban a kiskereskedelmi forgalom reál- és nominálértéken egyaránt 1,1 százalékkal emelkedett májushoz képest. Elemzők 0,2 százalékos havi reálnövekedésre számítottak a májusi 0,5 százalékos bővülés után.

Az idei év első hat hónapjában a német kiskereskedelmi forgalom árhatások kiszűrésével 1,7 százalékkal, az árhatások kiszűrése nélkül pedig 3,5 százalékkal bővült a tavalyi év azonos időszakához képest.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A vártnál kisebb éves szintű növekedés dacára a júniusi adatok is alátámasztják azokat a várakozásokat, miszerint idén a háztartások fogyasztása lesz – az amúgy hagyományosan exportvezérelt – német gazdaság fő hajtóereje, köszönhetően a robusztus munkaerőpiaci helyzetnek és az alacsony hitelkamatoknak.

A GfK piackutató intézet felmérése szerint augusztusra még optimistábbak lettek a már amúgy is derűlátó német fogyasztók. A múlt héten közölt adatok szerint a piackutató intézet augusztusi fogyasztói hangulatindexe 16 éves csúcsra, 10,8 pontra emelkedett a júliusi 10,6 pontról és a tavaly augusztusi 10 pontról.

A fogyasztók arra számítanak, hogy mind a gazdaság általános helyzete, mind saját jövedelmi helyzetük tovább javul az idén, és nem aggasztja őket a nemzetközi feszültségek erősödése.