2024 április 24

A franciák is a jövedékiadóval próbálkoznak

A társadalom- és nyugdíjbiztosítási kassza idénre tervezett 13,3 milliárd eurós hiányát jövőre a kormányzat 11,4 milliárd euróra tervezi csökkenteni.

A dohányáruk és a sör adójának emelésén kívül növekedni fognak az egyéni vállalkozók és a tehetősebb nyugdíjasok kötelező járulékai. Kiadáscsökkentés várható a gyógyszertámogatásoknál, valamint az ambuláns ellátás ösztönzésével a kórházi és a betegszállítási költségek, a laboratóriumi vizsgálatok területén.

A hétfőn bejelentett intézkedések a pénteken közzétett közel 37 milliárd eurós költségvetési megtakarítás részét képezik, de most először részletezte a kormányzat a társadalombiztosítást érintő részt.

A sörre kivetett adó emelkedik a legjelentősebb mértékben, mégpedig a duplájára. Egy korsó sör átlagosan 5 eurócenttel lesz drágább, a boltokban vásárolt sör ára pedig átlagosan 15 százalékkal fog emelkedni, ami 480 millió eurós pluszbevételt jelent jövőre a tb-kasszának.

A franciák fejenként évente átalagosan 30 liter sört fogyasztanak, amivel Franciaország az utolsó előttinek számít Európában. Az elmúlt harminc évben harminc százalékkal csökkent a sörfogyasztás az országban, s a szektor attól tart, hogy az adóemeléssel 65 ezer munkahely kerül veszélybe.

A dohányáruk árát az idén egyszer már emelték 6,5 százalékkal, a következő emelésre 2013. július 1-jén kell számítani: a jelenlegi 64,25 százalékról 64,7 százalékra emelkedik a cigaretta adója. Ezzel az intézkedéssel jövőre 125 millió euró pluszbevétel folyhat be az állami kasszába.