2024 július 22

A Chameleon Smart Home 700 millió forintos befektetést kapott

Az ingatlanokba rendszerfüggetlen okosmegoldásokat kidolgozó és telepítő Chameleon Smart Home 700 millió forintos befektetést kapott a Hiventures-től – közölte az MFB Csoporthoz tartozó kockázati tőkealap-kezelő .
A tájékoztatás szerint a vállalat olyan szoftvert és digitális rendszert gyárt és fejleszt tovább, amely az okosotthont az okostársasházakkal köti össze. A Chameleon Smart Home olyan okosotthon-rendszert fejleszt, amelyben a felhasználók úgy tudják egyszerre kezelni okoseszközeiket, hogy nem számít, az egyes funkciókat milyen gyártmányú eszközök látják el.

A közlemény szerint a Dubai Világkiállításon is bemutatott megoldás világviszonylatban is egyedülálló, ennek továbbfejlesztésére fordítják a most kapott pénz jelentős részét. Az érdeklődés nemzetközi szinten is jelentős, a Hiventures befektetése pedig nagy lökést adhat, hogy a gyorsan bővülő keresletet ki tudják elégíteni. A kockázati tőkebefektető felidézte: a világjárvány hatására nehézségekkel küzdő vállalat először 2020 őszén, a Hiventures startup mentőprogramjának részeként kapott 150 millió forintos befektetést. Az azóta eltelt évben a Chameleon jól használta ki a lehetőséget a cég működési modelljének újragondolására, ezt támasztja alá, hogy a mostani, csaknem kétmillió eurós befektetés a Hiventures második legnagyobb, egy körben realizált startup befektetése a növekedési programon belül – jelezték.

A befektetés nagysága tükrözi a cég és az okosotthon-eszközök piacának növekedési potenciálját. A tervek között az is szerepel, hogy a kiskereskedelmi üzletmenet helyett egyre inkább a sokkal dinamikusabb nagykereskedelmi értékesítést helyezi előtérbe a vállalat, ami a várhatóan magasabb árbevétel mellett a kiadások csökkentésére is alkalmas. Az okosotthonban akár távolról vezérelhető a víz, az áram, az árnyékolás, a hűtés vagy a fűtés. Az okos társasház pedig egyszerre fókuszál arra, hogy a lakók egyéni preferenciái teljesüljenek és a ház is a lehető leghatékonyabban működjön. Így a költségek akár 10 százalékát is megtakaríthatják az okosotthonokban, illetve az okostársasházakban élők, de még ennél is számottevőbb a kényelmi funkcióknak köszönhető időmegtakarítás. A közlemény idézi Katona Bencét, a Hiventures vezérigazgatóját, aki kifejtette: a piaci igényeket felmérve szintet léptek a startupok finanszírozásában, 2021 óta akár 1 milliárd forinttal is tudják finanszírozni még a társbefektető nélküli korai fázisú vállalkozásokat is.

Szarvas Péter ügyvezető a használat egyszerűsítését emelte ki. A társasházak lakói egyetlen applikációval vehetnek igénybe szolgáltatásokat és kezelhetik okosotthonaikat. A Chameleon használatával a lakás minden okos eszköze, valamint a társasházi funkciók is könnyen irányíthatók, nincs szükség tucatnyi alkalmazás feltelepítésére. Szabályozható a lépcsőház hűtése, fűtése, a kaputelefon, a garázskapu, de egyetlen applikációval lehet a társasházban üzemelő fodrászhoz is időpontot foglalni, vagy a közös költséget fizetni  ismertette a távirati iroda.