2024 május 29

Visszatért a megszokott inflációs szint

A héten újabb adatok érkeztek a magyar gazdaság helyzetéről, ezúttal a fogyasztói árindex, illetve a maginfláció értékeit hozták nyilvánosságra. A korábbi adatokhoz képest mindkét érték emelkedett. Az éves áremelkedés mértéke 3,9% volt, míg a maginfláció, a vártnál kicsit magasabb, 4,7% volt augusztusban.

A korona vírus okozta visszaesés jót tett a magyar inflációnak, mivel átlagosan csak 2,2%-kal drágultak az árak, azonban ez az időszak véget ért, és újra a megszokott 4% körüli fogyasztói árindexel számolhatnak a gazdaság szereplői, ami még mindig beleesik az MNB inflációs toleranciasávjába.

A forint gyengülése miatt sokan várták az inflációs adatokat, mivel egy nagyobb érték hatással lehetett volna az árfolyamra. Az MNB azonban még a jelentés előtt megpróbálta korrigálni a 360 körüli forintot azzal a bejelentésükkel, hogy devizaswapokon keresztül forintlikviditást szív ki az előttünk alló időszakban. Ezt követően az árfolyam 357-ig esett, majd 358-ig gyengült vissza, ahol stabilizálódott, mivel a kb. 4%-os infláció sem tudta elmozdítani.

Ennek a növekvő inflációnak az egyik nagy elszenvedője az állampapír. A MÁP+ nem inflációkövető, így a nominálisan ígért 4,95%-os hozam lényegesen kisebb reálhozamot ad ilyen inflációs szint mellett. Ráadásul az első évesített kamatláb 3,5%, ami már a fogyasztói árindex alatt van, így rövid távon erősen befolyásolja a befektetők reálhozamait.

Ezt a jelenséget a tavalyi induláskor is megfigyelhettük, mivel a MÁP+ júniustól számított fél évben 1,9%-kal drágult az élet itthon, a papír által fél évre kínált hozam viszont csak 1,75%, így nagyobb volt a pénzromlás mértéke már akkor is.

Rövid távon az állampapír nem a legbiztosabb befektetés, ha a reálhozamot tartjuk szem előtt, ha azonban 5 évig, vagyis a lejáratig tartjuk, és az MNB is tudja tartani az inflációs célját, akkor az évesített kamatlábak mégis hoznak reálkamatot a befektetőknek.

Az idei évi infláció átlagát 3,6% körülire várják az elemzők. Ha ezzel a szinttel számolunk az év során, akkor a MÁP+ lejáratakor 1,35% körüli reálhozamot ad majd, ami elmarad a korábbi szintjétől, illetve 5 éves futamidő alatt jobban megéri inflációkövető prémium papírba tenni a pénzünket, mivel a prémium állampapír infláció felett 1,4%-os kamatot kínál a befektetett tőkére, amit mindig a tavalyi év átlag inflációs szint határoz meg, így az 4,8%-os reálhozamot kínál a befektetőknek. Ez a szám 5% lehet jövőre, ha tényleg 3,6% lesz az idei átlag.

 

Forrás:

mnb.hu

portfolio.hu