2024 július 25

Merre tovább? – OTP

 

 

Az OTP árfolyama igen megszenvedte a koronavírus válságot, lényegében megfelezte az árfolyamát, ha a tavaszi mélypontot és a téli csúcspontot szeretnénk összehasonlítani. Ezután a bankpapírnak sikerült a lélektanilag is igen jelentős 10000 Ft fölé kerülnie, az elmúlt hetekben azonban már nem teljesen egyértelmű az irány.

https://tvc-invdn-com.akamaized.net/data/tvc_7e5d86ee577d5c519432d9cd2a777833.png

(Forrás: www.investing.com)

Ahogy láthatjuk, a napos Bollinger-közép egyelőre megállította az OTP részvényeinek emelkedését a tegnapi és a mai nap folyamán. Az emelkedő forgalom mellett bekövetkezett kisebb rali kifulladását mutatja ugyanakkor a ROC indikátor, aminek 0 alatti értéke óvatosságra intheti a vevőket. Ha a részvény árfolyama augusztus közepétől egy eső csatornában mozog, akkor valóban a jelenlegi szintek jelenthetik a megállást az erősödésben.

Ami a technikai kép mellett még érdekes, hogy a magyar piac mennyire másképp viselkedik egy ideje, mint a nagy részvényindexek. Ennek leképzése látható az OTP-nél is, ami a leginkább alkalmas szokott lenni arra, hogy globális trendeket is lekereskedhessünk az instrumentummal. Ez a taktika mostanság kevésbé működik, az OTP többnyire kimaradt az elmúlt hónapok hatalmas részvénypiaci ralijából, azonban a most kibontakozó korrekcióban is igen kicsit veszi csak ki a részét, sőt, szeptember óta még emelkedni is tudott a negatív általános befektetői hangulat ellenére. Ennek az oka leginkább a bankszektor általános gyenge teljesítményében keresendő, ugyanis a régiós bankok sem produkálnak sokkal jobb teljesítményt. Az OTP azonban a maga részéről igyekszik biztosítani a stabil árfolyamot: év eleje óta több, mint 60 milliárd forint értékben vette már magát a magyar nagybank.

Források:

www.investing.com

www.portfolio.hu