2024 július 25

5 esemény, ami mozgatja az amerikai piacot szeptember 10-én

 

             Az Európai Központi Bank ülésezik, hogy lassítani tudják a dollárral szembeni erősödést. Az USA-ban a heti munkanélküliségi adatok publikálása érkezik a nyitással egy időben. A szenátus dönteni fog további, – a korábbiaknál kisebb méretű – gazdaság élénkítő csomagok bevezetéséről. A részvényárfolyamok a tegnapi visszapattanást követően ma oldalazva állnak a nyitás előtti időszakban, de a kínai vállalatok ma jellemzően pirosban maradtak. Az olaj árak tovább esnek az USA tartalék jelentését követően. Ezekről részletesen olvashat cikkünkben.

 

  1. Az Európai Központi Bank ülésezik

 

Az Európai Központi Bank először ülésezik, mióta a FED megváltoztatta monetáris politikai irányelvét, melyben lényegesen növelte inflációs toleranciáját. A FED döntése a dollár gyengülését hozta minden nagyobb devizával szemben, de a legnagyobb értékcsökkenést az euróval szemben szenvedte el. Az EUR/USD árfolyama meghaladta a 2 éves maximumot és az elemzők egyre inkább az 1,25-ös árfolyamot látják közeledni a következő hónapokban az 1,2 helyett, ami nagyban befolyásolja az inflációt és mindkét kontinens gazdaságára negatívan hat.

 

A Financial Times csütörtökön arról számolt be, hogy Christine Lagarde elnök célzottan óvatosságra inti majd a spekulánsokat, akik a magas euró árfolyammal mindkét gazdaságot veszélyeztetik. 15:30-kor tartandó sajtótájékoztatóján már várható lesz olyan megjegyzés, amellyel ösztönözheti a kereskedőket, az alacsonyabb euró árfolyam érdekében

 

Hogy a sajtótájékoztatón elhangzotokkal sikerül-e mozgatni a piacot, attól is függhet, hogy szavaiban hogyan nyilatkozik az EKB új növekedési és inflációs előrejelzéseiről. Az EKB már korábban arra számított, hogy 2022-ig alul múlja CPI-célkitűzését, de ennek az előrejelzésnek az esetleges még negatívabb irányú mozgatásával elismeri, hogy további ösztönzésre van szükség az európai piacokon. Jelenleg az EUR/USD árfolyama 1,185.

 

  1. Az USA új munkanélküli kérvényeinek száma ismét csökkeni fog

 

15:30-kor, a piac nyitásával egyidejűleg teszik közzé az újonnan benyújtott munkanélküliségi kérelmek számát. Ezekre az adatokra a piac nagyobb figyelmet fordított egészen szeptember első hetéig, amikor hiába javultak a számok, óriási piaci korrekció történt. Ez az a szám, amivel Trump elnök gyakran dicsekedik, hisz a munkanélküliek számát mindig szükséges csökkenteni.

 

A Munkaügyi Statisztikai Hivatal szerdai felmérése a vártnál jobb eredményeket hozott, ami arra utal, hogy van lehetőség pozitív meglepetésre. Az előrejelzés 848 ezer kérvényt jósol a múltheti 881 ezerrel szemben, ami összesen 12,925 millió munkanélkülit jelent országszerte a 13,35 millióval szemben.

 

  1. Az indexek lejjebb nyithatnak, de jöhet az újabb gazdaság élénkítés

 

Az USA részvényei jelenlegi állás szerint épphogy lejjebb fognak kinyitni, mint a tegnapi záráskor voltak, melyben közrejátszhat a kongresszusra való nyomásgyakorlás. Ennek oka, hogy ma döntenek egy újabb gazdaság élénkítő csomagról, mellyel újabb pénz áramlás lendítheti meg a kötvénypiacot. Ez a döntés a nap végére, vagy holnapra pozitívan hathat a piac mozgására. Persze ehhez szükség van a csomag elfogadására, de a várakozások szerint ez meg fog történi.

 

Az indexek aktuális árfolyamát a piac zárva tartása alatt nem tudjuk nyomon követni, de az árfolyamokat lekövető futures termékeken látszik, hogy a pre-market-en negatívan indul mind a Dow, mind az S&P számára.  Mindkét index azóta javulni tudott és jelenleg mindkettő a 0 százalékos elmozduláshoz közeledik.

 

A munkanélküli adatok publikálása mellet ma van a termelői árszintekre vonatkozó jelentés bemutatása is, ami előre vetítheti a FED által jóváhagyott infláció növekedést. A részvények közül ma bocsátja ki a tőzsde zárásakor az éves bevételeire vonatkozó jelentését az Oracle (ORCL), a Peloton (PTON) és a Chewy (CHWY).

 

  1. Ez nem a kínai részvények napja

 

A kínai tech cégeket az USA-hoz hasonlóan sztárolták a különböző nemzetek kisbefektetői a nyár folyamán. Ennek a trendnek a múlthét óta az ellenkezője látszik az árfolyamokban és tovább csúsztak ezek az indexek is.  A legnagyobb esést az olyan cégek papírjai szenvedték el melyek jelentős része mind start-up tech cég. Ezekből körülbelül 300-nak esett az árfolyama 10 százaléknál is nagyobb mértékben.

 

Az innovatív vállalatok mellett a nehézipari és egyéb területeken tevékenykedő társaságok papírjaira is átterjedt a negatív hangulat és ismét csökkenésnek indultak a kínai indexek. A Shanghai Composite -0,61%-on zárt.

 

A koreai Kosdaq index árfolyama a kínai társával ellentétben tovább tudott szárnyalni és 1,7 százalékos növekedésével újabb mindenkori maximumot ért el. Ennek a növekedésnek az egyik oka az USA által meghozott Huaweit tiltó rendelkezések, hisz a legnagyobb előnyt ebből dél-koreai cégek húzhatják, például a Samsung.

 

  1. Az olaj árfolyama tovább esett.

 

A hét elején utaltunk rá elemzőinknek köszönhetően, hogy nehéz hét áll az olaj előtt és a helyzet nem változott továbbra sem. Az elmúlt három napban a szerda kivételével pirosban zárt mind a Crude, mind a Brent árfolyama. A szerdai optimizmus hamar kifogyott erejéből köszönhetően a világban tapasztalható olaj túltermelésnek és kereslet hiánynak.

 

A földrészek gazdasági mutatóit szemlézve továbbra sem vagyunk a pandémia előtti szinteken. A kitermelést ezen adatokkal összevetve továbbra is egyértelmű, hogy nincs akkora kereslet a piacokon, mint kínálat. Az amerikai olajtartalékok heti jelentése 3 millió hordónyi növekedést hoztak a várt csökkenéssel szemben. Ennek fényében a Crude 1,5 százalékot vesztett és 37,5 dolláron áll, míg a Brent-et 1,2 százalékkal jegyzik lejjebb, 40,3 dolláron.